دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 188-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dianati Tilaki R A, Ashrafi S. Efficiency of Natural and Cationic Surfactant Modified Zeolite on Adsorption of Dissolved Organic Carbon from Polluted Water. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :179-188
دیانتی تیلکی رمضانعلی، اشرفی سارا. بررسی عملکرد زئولیت طبیعی و اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی در جذب کربن آلی محلول از آب های آلوده به مواد آلی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :179-188

سابقه و هدف: مواد آلی طبیعی پیش ساز تشکیل ترکیبات جانبی حاصله از گندزدائی طی کلر زنی می باشند لذا حذف آنها ازآب ضروری است. با توجه به آلی دوست بودن زئولیت اصلاح شده با سورفکتانت ، انتظار می رود میزان جذب مواد آلی آن افزایش یابد. هدف از این مطالعه تعیین میزان حذف کربن آلی محلول ازآب به وسیله زئولیت طبیعی (NZ) و اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی(SMZ) می‌باشد. مواد و روش‌ها: برای اصلاح زئولیت از سورفکتانت آلکیل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید استفاده شد. با در تماس قرار دادن زئولیت با دترجنت روی همزن به مدت 24 ساعت، جداسازی و شست و شو با آب مقطر انجام شد. محلول‌های حاوی مواد آلی طبیعی با غلظت‌های مختلف با زئولیت طبیعی واصلاح شده به مدت 48 ساعت در تماس قرارداده شد. متغیرهای مورد مطالعه شامل pH، غلظت ماده آلی محلول و دوز جاذب بود. اندازه‌گیری میزان مواد آلی محلول باقیمانده با استفاده از دستگاه آنالیزور TOC مدل Shimadzu-5000 انجام شد. یافته‌ها: با افزایش دز جاذب میزان جذب DOC افزایش یافت. در pH خنثی میزان جذب DOC بوسیله 20 گرم بر لیتر NZ و SMZ به ترتیب 33 و 65 درصد بود. با افزایش غلظت DOC میزان جذب افزایش یافت. مدل فروندلیچ برای زئولیت اصلاح شده و مدل لانگ موئیر برای زئولیت طبیعی تطابق بیش‌تری نشان دادند. استنتاج: با استفاده از زئولیت اصلاح شده به‌وسیله سورفکتانت کاتیونی می‌توان میزان جذب مواد آلی از آب را افزایش داد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست