سابقه و هدف: شیوع افزایش وزن و چاقی به میزان قابل ملاحظه ای در جهان در حال افزایش است. افرادی که اضافه وزن دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به بیماری های قلبی عروقی قرار دارند. برخی از مطالعات نشان می دهد که الگوی توزیع چربی در بدن نقش تعیین کننده ای در شناسایی عوامل خطر بیماری ها دارد. از طرفی رابطه بین شاخص توده بدنی(BMI)و دردهای ایسکمیک قلبی و هم چنین وضعیت تست ورزش در این بیماران نکته ای است که نیاز به بررسی دقیق تر دارد. مطالعه اخیر با هدف ارتباط شاخص توده بدنی با تست تحمل ورزش مختل (مثبت) در افراد با دردهای ایسکمیک قلبی مراجعه کننده به مرکز قلب مازندران انجام گرفته است.
مواد و روش ها: مطالعه از نوع تحلیلی است که به روش مورد-شاهدی انجام شده است. در این مطالعه با توجه به میزان BMI در بیماران ایسکمیک، تعداد 65 نفر به عنوان گروه مورد و تعداد 65 نفر هم به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. با استفاده از نوار متحرک (Tread mill) و طبق پروتکل بروس (Bruce protocol) نتایج و مدت زمان تحمل تست ثبت گردید. برای مقایسه میانگین شاخص های کمی از آزمون t مستقل و جهت مقایسه نسبت افراد با ویژگی های کیفی از آزمون کای دو و نرم افزار SPSS استفاده شده است.
یافته ها: نتایج تحقیق نشان دادکه میانگین وزن در گروه مورد 1/57 کیلوگرم و میانگین قد 64/1 متر بوده است. 5/58 درصد از گروه مورد سابقه هیپرلیپیدمی (کلسترول بالاتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر) و 8/78 درصد دارای سابقه افزایش قند خون (بالاتر از 120 میلی گرم در دسی لیتر) داشتند (001/ 6/63 .(p<0درصد از گروه مورد سابقه پرفشاری خون (بالای 90/140 میلی متر جیوه داشتند. یافته ها نشان داد BMI در گروه مورد و شاهد به ترتیب (94/3 ± 95/26) و (49/3 ± 95/25) بوده است و رابطه معنی داری بین BMIبالا و دردهای ایسکمیک قلبی و همجنین نتیجه تست تحمل ورزش وجود داشته است (001/0>p).
استنتاج: دردهای ایسکمیک قلبی در میان افراد با میانگین بالای (BMI) شایع است. تست تحمل ورزش مختل به عنوان یکی از روشهای غیر تهاجمی و کم هزینه می تواند در تشخیص بیماری ایسکمیک قلب مورد استفاده قرار گیرد.