دوره 24، شماره 121 - ( بهمن 1393 )                   جلد 24 شماره 121 صفحات 354-348 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdani Charati J, Moradi M, Roshani D, Etemadnejad S, Mohammd pour R A. Evaluation of Stratified Cox Model in Identifying the Factors Associated with Readmission of Asthma Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (121) :348-354
یزدانی چراتی جمشید، مرادی مسعود، روشنی دائم، اعتمادی نژاد سیاوش، محمدپور تهمتن رضاعلی. ارزیابی مدل کاکس طبقه بندی شده و کاربرد آن در شناسایی عوامل موثر بر بستری مجدد بیماران آسمی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (121) :348-354

چکیده سابقه و هدف: آسم یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن در سراسر جهان محسوب می‌شود و شیوع ان طی چند دهه گذشته در جوامع صنعتی و در حال توسعه، افزایش داشته است. مدل خطرات متناسب کاکس یکی از مهم‌ترین مدل‌های مورد استفاده در تحلیل داده‌های بقا می‌باشد.این مطالعه با هدف ارزیابی مدل کاکس طبقه‌بندی شده و کاربرد آن در شناسایی عوامل موثر بر بستری مجدد بیماران مبتلا به آسم در بیمارستان بعثت سنندج انجام شد. مواد و روش‌ها: در یک مطالعه گذشته نگر، 301 پرونده بیماران مبتلا به آسم که طی سال‌های 1384 تا 1391 در بیمارستان بعثت سنندج بستری شده بودند، بررسی و اطلاعات آن‌ها با استفاده از چک لیست استخراج گردید. سپس با استفاده از نرم‌افزار آماری R 2.14.0 مدل کاکس طبقه‌بندی شده برازش شد. یافته‌ها: با استفاده از آزمون نیکویی برازش فرض متناسب بودن مخاطرات بررسی شد که به‌جز متغیرهای وضعیت گردوغبار و تاهل، برای سایر متغیرها فرض متناسب بودن مخاطرات برقرار بود. برازش مدل کاکس طبقه‌بندی شده نشان داد که متغیرهای مواجهه شغلی، عفونت‌های ویروسی و شاخص آلوده بودن هوا،تاثیر معنی‌داری بر زمان بستری مجدد دارند (05/0< p). استنتاج: بررسی نتایج برازش مدل کاکس طبقه‌بندی شده نشان داد که متغیرهای مواجهه شغلی (مثل مرغداری‌ها، تماس با مواد شیمیایی،تماس با گرد وغبارو...)، عفونت‌های ویروسی و شاخص آلوده بودن هوا عوامل معنی‌داری برای بستری مجدد هستند. لذا لزوم جدی گرفتن اصول بهداشت حرفه‌ای در محیط کار، رعایت بهداشت فردی در مواجهه با عفونت‌های ویروسی و مراقبت از افراد آسمی در روزهایی که هوا الوده است، ضروری به نظر می‌رسد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی