چکیده: (13019 مشاهده)
جنس انتاموبا دارای گونههای متعددی است که 6 گونه ا.هیستولیتیکا، ا.دیسپار، ا.موشکوفسکی، ا.کلی، ا.هارتمانی و ا.پولکی در لومن روده انسان زندگی میکنند. از میان گونه های نامبرده تنها ا.هیستولیتیکا مسئول ایجاد بیماری آمیبیازیس در انسان بوده و گسترش جهانی دارد. شناسایی دقیق آمیب هیستولیتیکا، یکی از معضلات آزمایشگاه های تشخیص طبی و دغدغه پزشکان برای درمان می باشد.
جامعه مورد مطالعه از پایگاه های اطلاعاتی قابل دسترس نظیر Google Scholar, PubMed SienceDirect، IranMedex ,SID, Magiran و کتاب های مرجع انگل شناسی گردآوری شد. از میان روش های تشخیصی مختلف، روشهای میکروسکوپی و سرولوژی علیرغم کاربرد وسیع، کارآیی لازم را ندارند. روشهای جدید تشخیص آزمایشگاهی عفونت ا.هیستولیتیکا بر پایه شناسایی آنتی ژن های اختصاصی و یا DNA انگل در نمونه مدفوع و یا سایر نمونههای بالینی استوار است. روش های مولکولی متنوعی برای تشخیص افتراقی ا.هیستولیتیکا، ا.دیسپار و ا.موشکوفسکی که از لحاظ مورفولوژی شبیه هم هستند، طراحی شدهاند که این مسئله در مطالعات اپیدمیولوژی آمیبیازیس به ویژه در مناطق آندمیک تحول بزرگی به وجود آورده است. در مجموع، برای پرهیز از درمان افرادی که در نمونه مدفوع آنها با روش میکروسکوپی به صورت اشتباه، ا.هیستولیتیکا به جای ا.دیسپار و یا ا.موشکوفسکی گزارش می شود، به کارگیری روش های دقیق تشخیصی توصیه شده است. از این رو با به کارگیری و ادغام روشهای دقیق تشخیصی نوین ورایج میتوان شناخت بهتری از بیماری آمیبیازیس داشت.
لذا هدف از این مطالعه مروری غیر نظام مند، بررسی روشهای مختلف تشخیص آزمایشگاهی آمیبیاز و روشهای تشخیص افتراقی گونههای ا.هیستولیتیکا، ا.دیسپار و ا.موشکوفسکی از یکدیگر بود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
انگل شناسي