دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 372-368 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini Kiasari S T, Ghamari Givi H, Khaleqkhah A. The Efficacy of Cognitive-Existential Group Therapy in Reducing the Levels of Depression, Anxiety and Stress in Patients with Multiple Sclerosis. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :368-372
حسینی کیاسری سیده طیبه، قمری کیوی حسین، خالق خواه علی. اثربخشی گروه درمانی شناختی- وجودی بر افسردگی، اضطراب و استرس در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :368-372

سابقه و هدف: پژوهش حاضر باهدف سنجش اثربخشی گروه درمانی شناختی- وجودی بر افسردگی، اضطراب و استرس در افراد مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) انجام گرفت. مواد و روش‌ها: روش تحقیق مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون گسترش یافته بود. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به MS تحت پوشش انجمن MS استان مازندران در سال 1392 بودند. از میان افراد تحت پوشش، 20 زن به شیوه در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه 10 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. همه شرکت‌کنندگان ابزار سنجش افسردگی، اضطراب، استرس (DASS) را در مرحله پیش آزمون و در مرحله پس آزمون تکمیل کردند. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت مداخله قرار گرفتند، ولی گروه گواه مداخله‌ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) استفاده شد. یافته‌ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه درمانی شناختی- وجودی منجر به کاهش معنی‌دار افسردگی (0001/0=p) و استرس (0001/0=p) در گروه آزمایش شده است. هم‌چنین گروه درمانی شناختی- وجودی بر کاهش اضطراب گروه آزمایش نیز تأثیر مثبت داشته اما این تغییر معنی دار نبوده است. استنتاج: براساس یافته‌های این پژوهش می‌توان چنین نتیجه‌گیری نمود که فنون شناختی- وجودی برای حل و فصل مشکلات هیجانی بیماران مبتلا به MS روش مؤثری است.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: روانشناسی