دوره 24، شماره 122 - ( اسفند 1393 )                   جلد 24 شماره 122 صفحات 344-339 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghasemi A, Allahverdi Pourfallah T, Akbari M. The Effect of Non-carbon Fiber Base Plates on Skin Dose Increase in Radiotherapy of Breast Cancer Using Gaf-Chromic Films. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :339-344
قاسمی آرش، الهویردی پورفلاح طیب، اکبری محمود رضا. بررسی اثر بیس پلیت غیر فیبر کربنی بر دز پوست در پرتودرمانی سرطان پستان با استفاده از فیلم گاف‌کرومیک EBT2. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :339-344

سابقه و هدف: بیس پلیت های غیرفیبرکربنی (به عنوان وسیله کمک درمانی) که در رادیوتراپی بعضی از نواحی به ویژه در درمان سرطان پستان استفاده می‌شوند، به دلیل ایجاد پرتوهای پراکنده می‌تواند در میزان دز نواحی سطحی بدن و پوست تاثیرگذار باشد. اخیراً با استفاده از فیلم گاف کرومیک نتایج خوبی در دزیمتری پوست به دست آمده است. هدف از این مطالعه برآورد میزان تغییرات دز پوست در به کارگیری بیس پلیت‌های غیر فیبر کربنی در درمان سرطان پستان با استفاده از فیلم گاف کرومیک و فانتوم بوده است. مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضرابتدا در مدهای فوتونی 6 و 15 مگاولتی شتاب دهنده الکترونی زیمنس مدل پریموس، منحنی کالیبراسیون برای فیلم‌ها رسم گردید. برای تهیه منحنی کالیبراسیون از دزیمتر صفحه موازی Roos استفاده شد. برای اندازه‌گیری اثر بیس پلیت، فیلم‌ها در کف یک فانتوم آب 30×30 ×30 (برحسب سانتی‌متر) چسبانده شدند و در مدهای فوتونی ذکر شده در حالت حضور و عدم حضور بیس پلیت تحت تابش قرار گرفتند. یافته‌ها: منحنی کالیبراسیون در هر دو انرژی 6 و 15 مگاولتی با دو تابع خطی (به ترتیب با 996/0R²= و 995/0R²=) به خوبی قابل برازش بود. درصد اختلاف بین حالت‌های با و بدون حضور بیس پلیت برای مدهای فوتونی 6 و 15 مگاولت به ترتیب 56/16درصد و 27/5درصد به دست آمد. استنتاج: در پرتودرمانی سرطان پستان، بیس پلیت غیر فیبر کربنی دز پوست ناحیه خلف سوپراکلاو را افزایش می‌دهد. این میزان افزایش در انرژی 6 مگاولتی قابل توجه تر از انرژی 15 مگاولتی است.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: ژنتیک