Sarafi Nejad A, Rowhanimanesh A, Akbarzadeh Totonchi M. Prioritization of Effective Factors in Determining Nutritional Regimen for Dyslipidemia Patients Using Fuzzy Analytic Hierarchy Process. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (122) :107-120
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-5461-fa.html
صرّافی نژاد افشین، روحانی منش علیرضا، اکبرزاده توتونچی محمدرضا. اولویت بندی فاکتورهای مؤثر در تعیین و توصیه رژیم غذایی بیماران دیس لیپیدمی به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (122) :107-120
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-5461-fa.html
چکیده: (7341 مشاهده)
سابقه و هدف: سؤال کلیدی اکثر بیماران دچار اختلالات چربی خون از پزشکان یا مشاورین تغذیه، اولویت های تغذیه است. برای تعیین و توصیه بهترین رژیم غذایی توسط پزشکان و مشاوران تغذیه به عنوان یکی از عوامل موفقیت درمان، باید فاکتورهای زیاد و مختلفی مدنظر قرار گیرد.
مواد و روشها:. در این مطالعه مقطعی با هدف شناخت این قبیل فاکتورها، با استفاده از منابع معتبر موجود و مذاکره با دو متخصص تغذیه، لیستی از عوامل مرتبط با دیس لیپیدمی تهیه و در قالب یک پرسشنامه خودایفا در اختیار متخصصین داخلی و تغذیه در سه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تهران و کرمان قرار گرفت. سنجش نظر افراد در مورد عوامل با استفاده از مقیاس آنالوگ دیداری (Visual Analogue Scale) انجام شد. دادهها با استفاده از نرم افزارهای اکسل و متلب و روشهای Fuzzification و Alpha Cut Set و تابع عضویت مثلثی فازی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقادیر قطعی حاصل از AHP با مقادیر فاصله ای حاصل از FAHP جایگزین و وزن هر یک از عواملی که در پرسشنامه قید شده، به صورت منفک و گروهی محاسبه گردید.
یافتهها:. نتایج نشان داد که مهمترین عوامل از نظر پاسخگویان به ترتیب عبارتند از شاخص توده بدنی(BMI)، سطح LDL سرم، الگوی غذاخوردن روزانه فرد، سطح کلسترول سرم و ابتلا به دیابت کنترل نشد.
استنتاج:. نتایج حاصل از این مطالعه و روش انجام اولویت بندی فاکتورها می تواند به عنوان راهنما برای مشاورین در تعیین و توصیه رژیم غذایی به بیماران دچار دیس لیپیدمی و ارائه کیفیت بهتر مشاوره کمک کننده باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |