دوره 25، شماره 123 - ( فروردین 1394 )                   جلد 25 شماره 123 صفحات 169-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nourian L, Aghaei A, Ghorbani M. The Efficacy of Acceptance and Commitment Therapy on Weight Self-Efficacy Lifestyle in Obese Women . J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 25 (123) :159-169
نوریان لیلی، آقایی اصغر، قربانی مریم. بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن در زنان مبتلا به چاقی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (123) :159-169

سابقه و هدف: افزایش خودکارآمدی در حین درمان می‌تواند موفقیت برنامه‌های کاهش وزن را پیش‌بینی کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر خود کارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن در زنان مبتلا به چاقی شهر اصفهان انجام شد. مواد و روش‌ها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی بوده که در آن از طرح پیش آزمون-پس آزمون و پی گیری با گروه کنترل استفاده شد. جامعه مورد مطالعه کلیه زنان چاق (30BMI≥ ) ساکن در شهر اصفهان در بهار سال 1393 بودند که از این میان 30 زن دارای تشخیص چاقی به روش نمونه‌گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود، انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) داده شدند. از پرسش نامه خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن استفاده شد که توسط شرکت کنندگان در مرحله پیش‌آزمون، پس آزمون و پی‌گیری تکمیل گردید. گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت درمان ACT قرار گرفتند. یافته‌ها: نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین میزان خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن در تمامی خرده مقیاس‌ها شامل دسترسی به موادغذایی، فشار اجتماعی، ناراحتی جسمانی، هیجانات منفی و فعالیت سرگرم کننده گروه آزمایش در هر سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پی‌گیری تفاوت معنادار وجود دارد (05/0p<). استنتاج: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می‌تواند خودکارآمدی سبک زندگی مربوط به وزن را به عنوان شاخص پیش‌بینی‌کننده کاهش وزن، در زنان مبتلا به چاقی افزایش دهد. بنابراین می‌توان از این روش درمانی در کنار سایر مداخلات مربوط به کاهش وزن استفاده کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی