دوره 25، شماره 127 - ( مرداد 1394 )                   جلد 25 شماره 127 صفحات 48-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari-adergani B, Ezeddin M, Hashemi Mogaddam H, Shoeibi S. Effect of Production Process on Concentration of Lead and Arsenic in Sunflower Oil. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 25 (127) :38-48
اکبری آدرگانی بهروز، عزالدین مژگان، هاشمی مقدم حمید، شعیبی شهرام. بررسی تاثیر مراحل فرآیند تولید روغن آفتابگردان بر میزان فلزات سرب و آرسنیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (127) :38-48

چکیده سابقه و هدف: کنترل ایمنی روغن‌های خوراکی از نظر میزان فلزات سنگین از جمله اقداماتی است که به منظور حفظ سلامت افراد جامعه و نیل به تضمین ایمنی آن‌ها باید مورد توجه قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر مراحل فرایند تولید روغن آفتابگردان بر میزان سرب و آرسنیک می باشد. مواد و روش‌ها:. در این مطالعه تحقیقی-کاربردی، طی سه دوره از مراحل مختلف فرآیند تولید روغن شامل روغن خام، خنثی سازی، رنگبری، بی‌بوسازی، وینترایز و بسته‌بندی در محل کارخانه نمونه‌برداری شد. آماده سازی نمونه ها به روش هضم مایکروویو، اندازه‌گیری سرب به روش جذب اتمی کوره گرافیتی و اندازه‌گیری آرسنیک به روش جذب اتمی بخار هیدرید انجام شد. یافته‌ها: میانگین غلظت سرب و آرسنیک در روغن آفتابگردان در مراحل مختلف فرایند به ترتیب در روغن خام 2/0±9/2 و 1/0±5/0، خنثی شده 1/0> و 1/0±2/0، بی‌رنگ شده 7/0±0/2 و 1/0±8/0، بی بو شده 1/0±2/0 و 1/0>، وینترایز شده 1/0±3/1 و 1/0±9/0 و در مرحله بسته‌بندی 3/0±1/5 و 3/0±6/1 میکروگرم برکیلوگرم به دست آمد. مراحل خنثی‌سازی و بی‌بوسازی سبب کاهش غلظت سرب و آرسنیک و مراحل رنگبری و وینترایز سبب افزایش غلظت این عناصر در روغن شد. استنتاج: به نظر می‌رسد ناخالصی‌های فلزی موجود در خاک بنتونیت و مخازن آهنی فاقد پوشش مناسب به ترتیب از عوامل شاخص افزایش سرب و آرسنیک در مراحل رنگبری و بسته‌بندی هستند. هم‌چنین خارج شدن مواد گلیسریدی اشباع شده و موم‌ها در مرحله وینترایز می‌تواند تغلیظ عناصر سنگین را در فاز روغنی به جا مانده سبب شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست