دوره 20، شماره 79 - ( آذر و دی 1389 )                   جلد 20 شماره 79 صفحات 14-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kashi Z, Âkha O, Boroumand M, Bahar A, Mobini M. The Correlation Between Type 2 Diabetes Mellitus and Hypothyroidism. J Mazandaran Univ Med Sci 2010; 20 (79) :9-14
کاشی زهرا، اخی عذرا، برومند مریم، بهار عادله، مبینی مریم. همراهی بین دیابت قندی نوع دو و هیپوتیروئیدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1389; 20 (79) :9-14

سابقه و هدف: با توجه به شیوع بالای دیابت و هیپوتیروئیدی در جامعه و اختلالات ناشی از همراهی این دو بیماری، این مطالعه با هدف بررسی همراهی بین دیابت نوع دو با هیپوتیروئیدی طراحی گردید.
مواد و روش ها: در این مطالعه که به صورت مورد - شاهدی انجام شد 103 بیمار دیابتی نوع دو و 103 فرد سالم تحت بررسی قرارگرفتند. هر دوگروه از نظر سن و جنس و سابقه مثبت بیماری تیروئید در خانواده با هم همانندسازی شدند. سطح سرمی هورمون های تیروئیدی Anti-thyroid peroxidase antibody (Anti-TPO)،FBS ، تریگلیسرید، کلسترول،HDL و LDL در تمامی افراد مورد مطالعه تحت سنجش قرار گرفت. داده ها پس از ثبت با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی و T-test و X2 مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافته ها: از 103 فرد مورد مطالعه در هر دو گروه مورد و شاهد 14 نفر مرد (13.5 درصد) و 89 نفر زن (86.5 درصد) بودند. شیوع هیپوتیروئیدی در گروه دیابتی 17.5 درصد و در گروه شاهد 26.2 درصد بدست آمد که اختلاف معنی دار نداشت (P>0.05). نوع هیپوتیروئیدی در 28 درصد موارد جمعیت دیابتی و 55 درصد افراد گروه کنترل از نوع اتوایمیون بود (P<0.05).
استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که شیوع هیپوتیروئیدی در افراد دیابتی مانند شیوع آن در جمعیت عمومی بالاست. با توجه به اثرات دو بیماری بر روی یکدیگر، توصیه میشود تمام بیماران دیابتی از نظر اختلالات تیروئید تحت ارزیابی و درمان مناسب قرار گیرند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |