سابقه و هدف: بیماریهای قلبی- عروقی علت اصلی مرگ و میر در جهان است و سالانه موجب مرگ 17 میلیون انسان در جهان میشود. سبک زندگی نامناسب یکی از عوامل تاثیر گذار در بروز بیماریهای قلبی عروقی از جمله تنگی عروق کرونر میباشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و شدت تنگی عروق کرونر قلب در بیماران بخش آنژیوگرافی مرکز قلب مازندران در سال 1393 میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه یک پژوهش توصیفی– تحلیلی است که بر روی 184 بیمار کاندید آنژیوگرافی در مرکز قلب مازندران انجام گرفت. بر اساس نتایج آنژیو گرافی، بیماران در دو گروه تنگی عروق بالای 50 درصد (92 نفر) و تنگی عروق کمتر از 50 درصد (92 نفر) تقسیم شدند. سبک زندگی بیماران با استفاده از پرسشنامه سبک زندگی رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت بررسی و مشخصات دموگرافیک و عوامل خطر بیماری قلبی عروقی نیز از پرونده بیماران استخراج گردید. پس از جمعآوری اطلاعات، جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نسخه 21 نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری کای اسکوئر، من ویتنی و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که میانگین نمره مسئولیت پذیری در قبال سلامتی، فعالیت فیزیکی، مدیریت استرس و نمره کل رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت در بیماران مبتلا به تنگی عروق کرونر کمتر از 50 درصد بالاتر از بیماران مبتلا به تنگی عروق کرونر بالای 50 درصد میباشد و این اختلاف از نظر آماری معنیدار بود(05/0> p). در گروه بیماران مبتلا به تنگی عروق کرونر کمتر از 50 درصد ارتباط آماری مثبت و معنیداری بین سن و مدیریت استرس (03/0= p) و نیز سابقه فشارخون با رشد معنوی وجود داشت(001/0= p). درگروه بیماران مبتلا به تنگی عروق کرونر بیش از 50 درصد ارتباط آماری معنیداری بین سابقه بیماری دیابت با حیطه روابط بین فردی (007/0 = p) و نیز استعمال دخانیات و رشد معنوی مشاهده گردید(03/0p=).
استنتاج: با توجه به نتایج، مداخلات آموزشی در زمینه بهبود مسئولیتپذیری در قبال سلامتی، مدیریت استرس و ارتقاء فعالیت فیزیکی در بین افراد در معرض خطر بیماریهای قلبی عروقی میتواند موجب کاهش شدت تنگی عروق کرونر گردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |