سابقه و هدف: نشانه های فرهنگی در میان کسانی که به یک زبان محلی صحبت میکنند و یا در یک دوره تاریخی خاص و در یک جغرافیای معین زندگی میکنند دیده میشود. این نشانه های فرهنگی در بروز اسیب روانی اثر گذار است. براساس این یافته، هدف مطاله، ساخت و هنجاریابی پرسشنامه عوامل فرهنگی موثر بر همبودی وسواس فکری و اختلال افسردگی عمده در جامعه ایران است.
مواد و روشها: ابزار پژوهش، یک پرسشنامه محقق ساخته، در مورد تشخیص علل فرهنگی همبودی وسواس فکری و اختلال افسردگی عمده در جامعه ایرانی می باشد. برای ساخت این پرسشنامه ابتدا از 10 روان شناس و روان پزشک عضو هیئت علمی دانشگاه در قالب پرسشنامهای نظر خواهی شد، سپس جوابهای پرسشنامه دسته بندی شد و براساس تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تعداد 11عامل با 79 سئوال، پرسشنامه مورد تایید عاملی نهایی قرارگرفت. تجانس درونی ابزار با ضریب الفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: پس از تحلیل آماری الفای کرونباخ عامل های اول تا یازدهم، بالا ترین پایایی 90/0 و پایینترین آن 42/0 بهدست آمد. درتحلیل عامل های اکتشافی با استفاده از چرخش واریماکس، 11عامل استخراج شد که47/3 درصد ورایانس مقیاس مورد نظر را توضیح می دهد. باچرخش واریماکس 25 عامل بهدست آمد که 14عامل کمتر از 3 گویه داشتند، و در نتیجه فاقد پایایی برای استفاده بهعنوان زیر شاخه بودند وحذف گردیدند، بدین ترتیب پرسشنامه با 11عامل و 79 سئوال تدوین گردید.
استنتاج: این ابزار توانایی تشخیص عوامل فرهنگی مرتبط با تجلی سازی و بروز همبودی وسواس فکری و اختلال افسردگی عمده را دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |