سابقه و هدف: امروزه چاقی به عنوان یکی از عواملی که می تواند بر کیفیت زندگی نقش داشته باشد، شناخته شده است. لذا هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی الگوی مصرف مواد غذایی و وضعیت چاقی در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی مازندران بوده است.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع مقطعی- تحلیلی بوده که بر روی 116 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. انتخاب نمونه ها بصورت تصادفی سیستماتیک و بسامد غذایی با استفاده از پرسشنامه (Food frequency questionnaire FFQ) به صورت مصاحبه تکمیل و جمع آوری شد. اطلاعات بدست آمده به کمک نرم افزارهای Excel و SPSS و آزمون آماری ANOVA و T-test تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: در این مطالعه میانگین وزن و قد نمونه ها بترتیب 60.4 کیلوگرم و 160 سانتی متر بود. بر اساس نمایه توده بدنی، 21.1 درصد کل نمونه ها کم وزن، 51.7 درصد دارای وزن طبیعی و 29.3 درصد دارای اضافه وزن و 6.9 درصد چاق بودند. نسبت دور کمر به دور باسن در 49.1 درصد کل دانشجویان بیشتر از 0.8 بود که این افراد مبتلا به چاقی شکمی بودند.
استنتاج: نتایج نشان می دهد که شیوع اضافه وزن و چاقی و دریافت بیشتر انرژی، کربوهیدرات در افراد در نمونه های مورد بررسی نسبتا بالاست. لذا باید توجه و امکانات بیشتری جهت آموزش دانشجویان در مورد رژیم غذایی مناسب اختصاص یابد.