سابقه و هدف: مطالعات اپیدمیولوژیک در دو دهه گذشته نشان میدهد، آلودگی هوا منجر به افزایش نارساییهای تنفسی، بیماریهای قلبی عروقی، برونشیت مزمن و حتی مرگ و میر میشود. هدف این مطالعه برآورد شاخص کیفیت هوا ((AQI (Air Quality Indexو موارد ریسک ابتلا به بیماریهای تنفسی، قلبی عروقی و مرگ زودرس ناشی از PM10، PM2.5 و SO2 شهر یزد در سال 1392 بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه اکولوژیک کیفیت بهداشتی هوا با شاخص AQI و اثرات بهداشتی PM10، PM2.5 و SO2 با نرم افزار AirQ مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: از بین سه آلاینده PM10، PM2.5 و SO2، بیشترین موارد بستری در بیمارستان و تعداد موارد مرگ زودرس منتسب به PM10 460 و 283 مورد و کمترین درصد نسبت منتسب و تعداد موارد مرگ زودرس منتسب به SO2، 29/0 درصد و 9 مورد به دست آمد که بیانکننده اثرات کوتاه مدت تماس با سه آلاینده هوا میباشد. کیفیت بهداشتی هوا در کمتر از 10 درصد روزهای سال، ناسالم (100<AQI) تعیین گردید. بهطوریکه بیشترین مقدار AQI در فصول بهار و تابستان بود و آلاینده مسئول در 11 ماه PM10 و فقط در هفته اول فروردین ماه O3 بود.
استنتاج: مرگ زودرس کل و بیماریهای تنفسی و قلبی عروقی منتسب به PM10، PM2.5 در شهر یزد بر اساس تحلیل نرم افزار AirQ قابل توجه میباشد. همچنین کیفیت ناسالم هوای یزد در برخی روزهای سال میتواند ناشی از احتراق سوخت، وزش باد، ریزگردها و خشکی هوا باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |