دوره 21، شماره 84 - ( مهر و آبان 1390 )                   جلد 21 شماره 84 صفحات 79-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadian M, Sojodi L, Ëtemadinejad S. Survey of concentrations of PM2.5 inside and outside of shops in Sari’s city centre . J Mazandaran Univ Med Sci 2011; 21 (84) :72-79
محمدیان محمود، سجودی لیلا، اعتمادی نژاد سیاوش. بررسی تراکم PM2.5 در هوای داخل و خارج فروشگاه ها در مرکز شهر ساری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (84) :72-79

سابقه و هدف: تماس با ذرات قابل استنشاق PM2.5 منجر به اثرات زیان ‌آور بهداشتی مانند بیماری ‌های تنفسی، قلبی - عروقی و در نهایت مرگ می ‌شود. با توجه با ترافیک موجود در مرکز شهر ساری انتظار می ‌رود که تماس افراد با آلاینده ‌های ذره ‌ای در هوا زیاد باشد. این مطالعه با هدف تعیین غلظت ذرات PM2.5 در هوای داخل و خارج فروشگاه‌ های بدون منبع تولید آلودگی داخلی و تعیین عوامل موثر در تراکم ذرات در هوای داخل فروشگاه های مرکز شهر ساری انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه هوای داخل و بیرون 185 فروشگاه فاقد منبع آلودگی هوا در مرکز شهر ساری در 4 خیابان اصلی مورد بررسی قرار گرفتند. برای نمونه ‌برداری از ذرات PM2.5 در داخل و خارج فروشگاه ‌ها از دستگاه استانداردسازی شده قرائت مستقیم Micro dust pro استفاده شد. 60 نمونه 10 ثانیه ‌ای به ترتیب از داخل و خارج فروشگاه برداشت شد و اطلاعات مورد نیاز در پرسشنامه ‌ای ثبت گردید.
یافته ها: میانگین غلظت PM2.5 در خارج فروشگاه ‌ها (83.6mgm-3) و بیشتر از غلظت داخلی (82.2mgm-3) بود. غلظت ذرات PM2.5 در هوای داخل فروشگاه‌ ها رابطه معنی ‌داری با غلظت این ذرات در هوای خارج فروشگاه ‌ها داشت. همچنین میانگین غلظت در زمان ترافیک سنگین در هنگام صبح و عصر بیشتر از زمان‌ های دیگر بود. ارتباط ضعیف ولی معنی ‌داری بین غلظت PM2.5 و عوامل موثر در آلودگی هوا وجود داشت.
استنتاج: نتایج نشان داد که غلظت ذرات PM2.5 در هوای بیرون عامل اصلی تراکم این ذرات در هوای داخل فروشگاه‌ ها است. غلظت ذرات قابل استنشاق PM2.5 در داخل و خارج فروشگاه ‌ها از حدود مجاز توصیه شده 24 ساعته بیشتر بود.
واژه‌های کلیدی: آلودگی هوا، PM2.5، ذرات قابل استنشاق
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |