دوره 25، شماره 132 - ( دی 1394 )                   جلد 25 شماره 132 صفحات 247-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashemi Bonjar Z S, Mirshekari L, Imankhah R, Naderi S. Quality of Life and Related Factors in Patients with Pulmonary Tuberculosis . J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (132) :235-247
هاشمی بنجار زهره سادات، میرشکاری لیلا، ایمانخواه رضا، نادری شیما. کیفیت زندگی و عوامل مرتبط با آن در بیماران مبتلا به سل ریوی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (132) :235-247

سابقه و هدف: بیماری سل از شایع‌ترین بیماری‌های عصر حاضر است که کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار می‌دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سل ریوی مراجعه کننده به مرکز مبارزه با سل در شهرستان زابل انجام پذیرفت.

مواد و روش‌ها: مطالعه توصیفی مقطعی حاضر بر روی 168 بیمار مبتلا به سل ریوی در سال 1393 انجام پذیرفت. داده‌های مورد نیاز به وسیله پرسش‌نامه‌ای حاوی 40 سوال گردآوری و پس از ورود به نرم افزار SPSS-v21 به کمک آزمون مجذور کای، آنایز واریانس و t در سطح معنی‌دار 05/0< p تحلیل شد.

یافته‌ها: اکثر بیماران مورد مطالعه را زنان تشکیل می‌دادند (35/55 درصد). میانگین سنی بیماران 93/15±58/45 سال بود. میانگین نمره کیفیت زندگی بیماران 84/8±88/84 به دست آمد. آزمون t اختلاف معنی‌داری را بین کیفیت زندگی بیماران و وضعیت تاهل (000/0= p)، وضعیت اشتغال (000/0= p) و سابقه مصرف دخانیات (039/0= p) نشان داد. هم‌چنین آزمون آنالیز واریانس اختلاف معنی‌داری را بین کیفیت زندگی بیماران و سطح تحصیلات نشان داد (000/0= p). اما بین کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سل در متغیرهای جنسیت، محل سکونت بیماران و سابقه بیماری سل در خانواده اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. هم‌چنین آزمون کای دو رابطه معنی‌داری را بین کیفیت زندگی بیماران و سن آنان نشان نداد.

استنتاج: علی‌رغم توانایی درمان بیماری سل، این کسالت تاثیرات مهمی بر ابعاد مختلف کیفیت زندگی بیماران دارد. اعضای خانواده و تیم درمانی با شناخت عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی می‌توانند در راستای ارائه برنامه‌های مراقبتی و حمایتی از این اطلاعات استفاده کرده و بیماران را در سازگاری با بیماری و بهبود کیفیت زندگی یاری نمایند.

واژه‌های کلیدی: کیفیت زندگی، سل ریوی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |