سابقه و هدف: مقاومت به باکتریهای Extended Spectrum Beta Lactamases (ESBLs) به عنوان یکی از اصلیترین مشکلات درمانی مطرح میباشد. با توجه به اهمیت یوروپاتوژن ها در بروز عفونتهای تهدید کنده حیات در اطفال، هدف از انجام این مطالعه بررسی اپیدمیولوژی ژن های مقاومت CTX, TEM و VEB در عفونت ادراری اطفال میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی نمونههای ادراری کودکان مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی سینا ساری در طول 6 ماه جمعآوری شد. بعد از تشخیص باکتری اشریشیاکلی براساس تستهای استاندار، تست حداقل غلظت مهاری (MIC) برای چهارده آنتیبیوتیک معمول با استفاده از روش رقیقسازی میکرو در آگار انجام شد. در صورت مقاومت به دو آنتی بیوتیک سفوتاکسیم و سفتازیدیم، باکتری مولد ESBL در نظر گرفته شد. سپس استخراج DNA و PCR بر روی باکتریهای ESBL انجام شد و بیان سه ژن CTX, TEM و VEB مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: از مجموع 327 پاتوژن اشریشیاکلی، 100 (5/30 درصد) مورد از آنها مولد ESBL شناخته شدند. بالاترین حساسیت آنتیبیوتیکی نسبت به کارباپنم ها (66 درصد) و آمیکاسین (58 درصد) وجود داشت. TEM (49 درصد) شایعترین ژن مولد ESBL شناخته شد و شیوع CTX و VEB به ترتیب 28 و 8 درصد بود. در ESBL های فاقدTEM، مقاومت نسبت به سفوتاکسیم، آمیکاسین و سفتریاکسون به صورت معنیداری بیشتر به دست آمد (05/0< p). در سوشهای مولد VEB مقاومت به سفتازیدیم به صورت معنیداری بیشتر بود (05/0< p). در مجموع حضور ژنهای مولد ESBL همراه با مقاومت بالا به سفیکسیم، کلستین و سفپیم بود.
استنتاج: با توجه به میزان بالای مقاومت به کارباپنمها و آنتی بیوتیک های وسیع الطیف، تجویز منطقیتر، ارزیابی درمانهای تجربی و مانیتورینگ سطح خونی آنتی بیوتیکهای وسیع الطیف در مراکز آموزشی- درمانی توصیه میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |