سابقه و هدف: با توجه به این که برای سنجش فراشناخت بدشکلی بدن آزمونی وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر ساخت و بررسی روایی، پایایی و ساختار عاملی پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدشکلی بدن می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه 200 دانشجو (100 دختر و 100 پسر)، 20 نفر مبتلا به اختلال بدشکلی بدن و 20 نفر که تشخیص این اختلال را نداشتند به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدشکلی بدن را تکمیل کردند.
یافته ها: روایی همزمان پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدشکلی بدن با مقیاس اصلاح شده وسواس فکری عملیYale-Brown برای اختلال بدشکلی بدن برابر با r=0.74 بود (p=0.001). در تحلیل عاملی اکتشافی، عامل های شناسایی شده به ترتیب عبارت بودند از: راهبردهای کنترل فراشناختی، ائتلاف فکر - عمل (عینیت بخشیدن به افکار مربوط بدشکلی)، باورهای مثبت و منفی فراشناختی (در مورد ظاهر) و رفتارهای ایمنی که در مجموع 48 درصد از واریانس پرسشنامه را تبیین کردند. علاوه بر این، نمرات گروه مبتلا به اختلال بدشکلی بدن در پرسشنامه به طور معنی داری بالاتر از گروه سالم بود. ضریب آلفای کرانباخ برای چهار عامل نیز بالای 0.7 بود.
استنتاج: پرسشنامه ارزیابی فراشناخت بدشکلی بدن از روایی و پایایی مناسبی برای ارزیابی مشکلات فراشناختی اختلال بدشکلی بدن برخوردار می باشد.