دوره 25، شماره 133 - ( بهمن 1394 )                   جلد 25 شماره 133 صفحات 24-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghaemi A, Fakheri H, Rafiei A, hosseini V, Homayounfar R, Amiri Z, et al . Interaction between C677T and A1298C MTHFR Gene Polymorphisms and Weight Loss Diet in Treatment of NAFLD. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (133) :10-24
قائمی علیرضا، فاخری حافظ، رفیعی علیرضا، حسینی وحید، همایونفر رضا، امیری زهره، و همکاران.. اثر متقابل پلی مورفیسم های C677T و A1298Cژن متیلن تترا هیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) و رژیم غذائی کاهش وزن در درمان مبتلایان به کبد چرب غیر الکلی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (133) :10-24

چکیده

سابقه و هدف: بیماری کبد چرب غیر الکلی ( Non-alcoholic fatty liver disease یا NAFLD) شایع‌ترین بیماری کبدی در دنیاست. عوامل ژنتیکی، پیدایش و توسعه بیماری را تحت تاثیر قرار می‌دهد. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر متقابل کاهش وزن و نقش پلی‌مورفیسم‌های ژن متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) بر شاخص‌های بیماری کبد چرب انجام شد.

مواد و روش‌ها: 50 بیمار، به مدت شش ماه تحت رژیم غذائی کاهش وزن قرار گرفتند. مطالعه حاضر کار آزمایی تک-گروهی (Single-arm trial) بود. شاخص‌های تن سنجی، دریافت تغذیه‌ای، فعالیت بدنی و سطح آنزیم‌های کبدی در ابتدا، ماه سوم و ششم مداخله و هم‌چنین مقدار چربی‌های خون، هموسیستئین، مالون دی آلدهید، TNF-α، اینترلوکین-6 و سیتوکراتین 18 در ابتدا و ماه ششم اندازه‌گیری شدند. پلی‌مورفیسم‌های C677T و A1298C ژن MTHFR به ترتیب با روش‌های PCR-RFLP و  Tetra-ARMSنیز تعیین گردید.

یافته‌ها: 44 بیمار، مداخله را کامل کردند. بر اساس پلی‌مورفیسم‌های MTHFR، بیماران به دو گروه (CC) و (AC) 35 نفر، (CT+TT) و (AC) 9 نفر تقسیم شدند. در پایان ماه سوم و ششم مطالعه دو گروه کاهش وزن مشابه داشتند. در گروه ژنوتیپ CC، گلوکز خون ناشتا (012/0 =p (، کلسترول تام )001/0 = p  (، -C ) LDL004/0 = p  (کاهش معنی‌دار پیدا کرد. در گروه ژنوتیپ CT+TT، علی‌رغم کاهش وزن 6/6 درصد در پایان ماه ششم، آنزیم‌های کبدی کاهش معنی‌دار نیافت و میزان هموسیستئین سرم بالاتر از مقدار طبیعی اما افزایش معنی‌دار پیدا نکرد.

استنتاج: با توجه به عدم کاهش معنی‌دار آنزیم‌های کبدی در گروه ژنوتیپ CT+TT، پلی‌مورفیسم‌های MTHFR باید در درمان کبد چرب مد نظر قرار گیرند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: تغذيه