دوره 25، شماره 133 - ( بهمن 1394 )                   جلد 25 شماره 133 صفحات 149-138 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dadban Shahamat Y, Zazouli M A, Asgharnia H, Dehghanifard E. Evaluation of Rapid Purification of High Concentrations of 2, 4-Dinitrophenol in Wastewater Using Catalytic Ozonation with Carboneus Nanocomposite. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (133) :138-149
دادبان شهامت یوسف، ززولی محمد علی، اصغرنیا حسینعلی، دهقانی فرد عماد. بررسی تصفیه سریع غلظت های بالای 2 و 4- دی نیترو فنل از فاضلاب توسط روش نوین ازناسیون کاتالیزوری با نانوکامپوزیتی کربنی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (133) :138-149

سابقه و هدف: 2 و 4 دی نیتروفنل (DNP) از آلاینده‌های تجزیه ناپذیر و کارسینوژنی می‌باشد که با غلظت بالایی در فاضلاب‌های صنایع شیمیایی وجود دارد. در این تحقیق تصفیه و حذف مواد آلی (COD) این نوع فاضلاب‌ها با استفاده از فرآیند ازناسیون کاتالیزوری (COP) توسط کاتالیست نانوکامپوزیت کربنی انجام شده است.

مواد و روش‌ها: این تحقیق در راکتور استوان‌های mL 250 با جریان نیمه پیوسته انجام شد و تاثیر چندین پارامتر نظیر: pH اولیه محلول (10-4)، مقدار غلظت کاتالیست (0 تا 4 گرم بر لیتر)، زمان واکنش (0 تا 60 دقیقه) و کاتالیست اشباع شده بر تصفیه غلظت بالای DNP و حذف COD آن بررسی شد و راندمان و سینتیک آن با فرآیند ازن زنی تنها (SOP) مقایسه گردید.

یافته‌ها: راندمان حذف غلظت بالای  DNP(mg/L1500) و سینتیک آن در فرآیند COP با غلظت کاتالیست g/L4، به ترتیب به معادل 83 درصد و (min-1 0241/0) بوده، که این مقادیر در فرآیند ازن زنی تنهاSOP  به ترتیب معادل 50 درصد و (min-1 0108/0) در زمان واکنش 60 دقیقه و pH بهینه معادل 6 بوده است. این در حالی است که راندمان حذف COD با غلظت اولیه mg/L 610 در فرآیند SOP معادل 61 درصد می‌باشد که با افزودن کاتالیست به 92 درصد افزایش می‌یابد. عمده‌ترین مکانیسم جذب فرآیند اکسیداسیون شیمیایی می‌باشد و سهم اندکی (3 درصد) به واسطه جذب سطحی می‌باشد.

استنتاج: نتایج نشان دادند که فرآیند ازناسیون کاتالیزوری با این کاتالیست نوظهور به طور موثری غلظت‌های بالای DNP و مواد آلی آن را در مدت زمان کوتاهی حذف می‌نماید و با توجه به مدت زمان اندک ازن زنی، بازیابی و قابلیت استفاده مجدد کاتالیست، از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه به نظر می‌رسد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست