سابقه و هدف: صنایع پتروشیمی و پالایشگاههای گازی به عنوان یکی از منابع مهم انتشار آلایندههای غیر آلی و آلی به محیط زیست شناخته شدهاند. هدف از این مطالعه بررسی غلظت کل ترکیبات آلی فرار (TVOCs) و آلایندههای بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و گزیلن (BTEX) در هوای منطقه ویژه پارس جنوبی در سال 1393 بوده است.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی میباشد. جهت نمونهبرداری و آنالیز از روش 1501 مرکز تحقیقات ملی بهداشت و ایمنی شغلی ایالات متحده آمریکا استفاده شد. این مطالعه در طول یکسال (سال 1393) و با استفاده از 336 لوله کربن فعال و پمپ نمونهبرداری فردی در 6 ایستگاه انجام گرفت. استخراج آلایندهها از جاذب با استفاده از حلال دیسولفیدکربن و تجزیه آنها توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی با دتکتور یونیزاسیون شعله (GC-FID) انجام شد. تحلیل دادههای به دست آمده با استفاده از نسخه 18 نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری فلیگنر-کیلن، کروسکال- والیس و آنالیز واریانس انجام گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مجموع غلظت ترکیبات آلی فرار (TVOCs) و میانگین غلظت کل BTEX در منطقه مورد مطالعه 34/229 و 23/31 میلیگرم بر متر مکعب در فصل سرد و 19/212 و 89/29 میلیگرم بر متر مکعب در فصل گرم بود. میانگین غلظت بنزن در تمامی ایستگاهها 72/11 میلیگرم بر متر مکعب اندازهگیری شد که نسبت به استاندارد هوای پاک ایران و سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا (USEPA) بالاتر بود. نتایج آزمونهای آماری و آنالیز واریانس دادهها نشان داد که بین غلظت آلایندهها و ساعات، ماهها و ایستگاههای نمونهبرداری رابطه معنیداری وجود دارد (05/0< p)، اما بین غلظت آلایندهها و فصل سال رابطه معنیداری وجود نداشت (05/0> p).
استنتاج: ارزیابی این ترکیبات نشاندهنده بالاتر بودن غلظت آنها در فصل سرد نسبت به فصل گرم میباشد. از غلظتهای بالای بنزن اندازهگیری شده در فصل سرد و گرم جهت شناسایی مناطق با ریسک بالای مواجهه استفاده شد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |