دوره 25، شماره 134 - ( اسفند 1394 )                   جلد 25 شماره 134 صفحات 80-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yousefi Z, Mohammadpour Tahmtan R A, Kazemi F. Temporal and Spatial Variation of Fluoride, Nitrate and Nitrite Concentrations in Drinking Water in Ilam Using Geographic Information System. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (134) :69-80
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-7212-fa.html
یوسفی ذبیح‌اله، محمد پور تهمتن رضا علی، کاظمی فرزاد. تغییرات زمانی و مکانی غلظت فلوراید، نیترات و نیتریت منابع آب آشامیدنی شهر ایلام با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (134) :69-80

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-7212-fa.html


چکیده:   (6988 مشاهده)

سابقه و هدف: نیتریت و نیترات از آلوده‌کننده‏‌های منابع آب زیرزمینی است که عمدتاً در ارتباط با مناطق کشاورزی و محدوده‌های دفع فاضلاب می‌باشد و فلوراید در مقادیر مناسب برای سلامت انسان مفید می‌باشد. هدف از این بررسی تعیین تغییرات مکانی و زمانی نیترات، نیتریت و فلوراید منابع آب آشامیدنی شهر ایلام با استفاده از سیستم GIS می‌باشد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی مقطعی بود که بر روی 20 منبع آب شرب شهر ایلام صورت گرفت و نتایج آنالیز 5 ساله آرشیو شده توسط شرکت آب و فاضلاب با نرم‌افزار GIS نسخه 3/9 و SPSS نسخه 16 و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه آنالیز و تحلیل شد. نمونه‌برداری و اندازه‌گیری نیز توسط محقق، طبق کتاب روش‏های استاندارد انجام شد.

یافته‌ها: بهترین روش درون‌یابی به ترتیب برای فلوراید، نیترات و نیتریت با توجه به نرمال بودن توزیع داده‌ها، کریجینگ معمولی و مدل گوس، نمائی و کروی بود. بیش ترین مقادیر همه پارامترها بر اساس نقشه‌ها در اکثر موارد مربوط به نقاط شرقی و مرکزی می‌باشد. آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که بین میانگین مقدار فلوراید در فصل‌های مختلف سال تفاوت معناداری وجود دارد (025/0p=)، هم چنین میانگین نتایج راستی ‌آزمایی پارامترها با فصول مختلف اندازه‌گیری شده در سال‏های مختلف در مقایسه با تمام فصول، تفاوت معناداری دارد (001/0p<). میانگین نیترات در همه منابع به‏طور معنی‏‌داری کم‏تر از استاندارد جهانی یعنی 50 میلی‌گرم در لیتر (001/0p<) می‌باشد.

استنتاج: نتایج نشان داد که غلظت فلوراید در اکثر نقاط پایین‌تر از حد استاندارد می‌باشد که با توجه به اهمیت فلوراید در سلامت انسان، فلوئورزنی منابع آب در مناطق با فلوراید پایین می‏تواند یکی از گزینه های برنامه های سلامت وزارت بهداشت مطرح شود. هم چنین با توجه به روند افزایشی نیترات جهت جلوگیری از این روند، حریم‌گذاری چاه ها، اجرای طرح تصفیه‌خانه فاضلاب و کنترل مصرف کودهای ازته و پایش مستمر کیفیت آب ها باید انجام گیرد.

متن کامل [PDF 892 kb]   (2303 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb