دوره 25، شماره 134 - ( اسفند 1394 )                   جلد 25 شماره 134 صفحات 88-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tork M, Sharif M, Yazdani Charati J, Nazar I, Hosseini S A. Prevalence of Intestinal Parasitic Infections and Associated Risk Factors In West of Mazandaran Province, Iran . J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (134) :81-88
ترک مصطفی، شریف مهدی، یزدانی چراتی جمشید، نظر عیسی، حسینی سید عبداله. بررسی میزان شیوع انگل های روده ای و ریسک فاکتورهای آن در ساکنین مناطق غربی استان مازندران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (134) :81-88

سابقه و هدف: با وجود افزایش آگاهی وتوسعه سطح بهداشت جامعه، امروزه انگل‏های روده‏ای همچنان یکی ازمعضلات بهداشتی می‏باشند. باتوجه به عدم وجودآمار دقیق ازمیزان شیوع انگل‏های روده‏ای در غرب استان مازندران، هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت وضعیت کنونی شیوع انگل‏های روده‏ای و ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در این مناطق بود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که بر روی 880 نفر از مراجعه‏کنندگان به مراکز و خانه‏های بهداشت شهری و روستایی شهرستان‏های غرب استان مازندران (چالوس، تنکابن و رامسر) انجام شد. پس از اخذ رضایت کتبی، نمونه‏ها با روش‏های مستقیم، پارازیت تست (فرمالین- اتر)، رنگ‏آمیزی‏ تری کروم و رنگ‏آمیزی زیل نیلسون اصلاح شده (اسید فست) آزمایش شدند.

یافته‌ها: میزان شیوع انگل‏های روده‏ای در شهرستان‏های غربی استان مازندران 8/13 درصد بود. شیوع آلودگی در مردان 65 نفر (5/6 درصد) و در زنان 56 نفر (1/8 درصد) گزارش شد. در مطالعه حاضربلاستوسیستیس هومنیس 3/6 درصد، ژیاردیا لامبلیا 5/4 درصد، انتامباکولی 9/0 درصد، انتاموباهیستولیتیکا/ دیسپار 5/0 درصد،کیلوماستیکس مسنیلی 1/0 درصد، یدامبابوچلی 2/0 درصد، کریپتوسپوریدیوم 2/0 درصد، استرونژیلوئیدس استرکورالیس 6/0 درصد، تنیا ساژیناتا 2/0 درصد، کرم‏های قلابدار 1/0 درصدگزارش گردید. همچنین عفونت توام ژیاردیا و انتامبا کولی نیزدر یک نفر (1/0 درصد) مشاهده شد.

استنتاج: میــزان آلودگی بـه انگـل‏هـای روده‏ای در استان مازندران بـراسـاس تحقیقـات انجـام شده طی‏سال‏های گذشته رو به کاهش است که دلیل آن را می‏توان به ارتقـای سـطح آگاهی بهداشـت مـردم، بهبـود نـسبی در زمینه بهداشت محیط، تصفیه فاضلاب‏های شـهری وکـاهش آلـودگی انگلی سبزیجات نسبت داد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: انگل شناسي