سابقه و هدف: زنان نخستزای با بارداری بدون برنامه، سطوح بالای اضطراب را طی بارداری تجربه میکنند. اضطراب مادر سبب به خطر افتادن تعامل مثبت مادر- نوزاد و دستیابی به نقش مادری میشود لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش نقش مادری بر شایستگی نقش مادری پس از زایمان در زنان نخست زا با بارداری بدون برنامه انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 67 زن نخست زا با سن حاملگی 33 هفته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سال 1394-1393 انجام شد. افراد به طورتصادفی در دو گروه مداخله وکنترل قرار داده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامههای مشخصات فردی، لوندون (London)، افسردگی، اضطراب، استرس (Dass21)، افسردگی پس از زایمان ادینبورگ، احساس والدین از شایستگی (PSOC)، پرسش نامه درک کلی مادر از خلق و خوی نوزادان بود. گروه مداخله برنامه آموزشی را بهصورت گروههای 4 تا 7 نفره طی 4 جلسه در هفتههای 34، 35 و 36 بارداری و آموزش انفرادی را بعد از زایمان و قبل از ترخیص از بیمارستان دریافت کردند و در گروه کنترل مراقبت معمول انجام شد. شایستگی نقش مادری قبل از مداخله و 4 هفته پس اززایمان در دو گروه سنجیده شد.
یافتهها: میانگین نمره شایستگی نقش مادری پس از مداخله آموزشی درگروه مداخله 598/4 ± 26/39 و درگروه کنترل 526/5 ± 91/35 بود و بین دوگروه اختلاف آماری معنیداری وجود داشت (009/0= p).
استنتاج: آموزش نقش مادری به زنان نخست زا با بارداری بدون برنامه درطول بارداری و دوره پس از زایمان منجر به افزایش شایستگی نقش مادری میشود.
شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2014060117948IRCT
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |