سابقه و هدف: پشه های آنوفل به دلیل این که ناقلین بیماری مالاریا می باشند، از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. در ایران 24 گونه آنوفل صید شده که 8 گونه از آن ها ناقل قطعی مالاریا می باشند. مالاریا به دلایل مختلف از جمله مقاومت آنوفل ها به حشره کش ها، هنوز در کشور حذف نشده است.
مواد و روشها: در این مطالعه که به روش مروری انجام شد، با استفاده از کلمات کلیدی مانند آنوفل، مالاریا، مقاومت، ناقلین، حشره کش، مکانیسم های مقاومت و غیره و جستجو در اینترنت، سایت های مرتبط، مجلات معتبر پزشکی و بهداشتی، Google Scholar ،PubMed ،SID ، Ovid Medline, Web of Science، irandoc، سایت WHO و غیره، تعداد 160 مقاله و پایان نامه منتشر شده طی سال های 1300 تا سال 1394 دریافت و در نهایت تعداد 60 منبع انتخاب و مورد نقد، تفسیر، تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: آنوفل استفنسی نسبت به سموم DDT،Dieldrin و Malathion مقاوم و نسبت به دلتامترین به سمت مقاومت پیش میرود، هنوز گزارشی مبنی بر مقاومت An. Fluviatilis، An. Superpictusو An. Sacharovi نسبت به سموم DDT،Dieldrin ،Malathion و Deltamethrin در ایران وجود ندارد. هم چنین بررسی ها نشان از مقاومت این ناقلین به حشره کش DDT دارد.
استنتاج: مقاومت به حشره کش ها به تهدیدی در برابر اثربخشی روش های مبارزه با ناقلین تبدبل شده است. این موضوع به خصوص با در نظر گرفتن برنامه حذف مالاریا در ایران دارای اهمیت ویژه ای است. بنابراین ارزیابی مقاومت به
حشره کش ها در ناقلین مالاریا مورد تأکید است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |