دوره 25، شماره 134 - ( اسفند 1394 )                   جلد 25 شماره 134 صفحات 442-430 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hadi S, Mirmiran P, Hadi V, Hosseinpour-Niazi S, Emamat S M. Effects of Nigella sativa on Cardiovascular Risk Factors. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 25 (134) :430-442
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-7238-fa.html
هادی سعید، میرمیران پروین، هادی وحید، حسین پور نیازی سمیه، امامت سید محمد هادی. بررسی اثرات سیاه دانه بر عوامل خطر سندرم متابولیک یک مطالعه مروری سیستماتیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1394; 25 (134) :430-442

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-7238-fa.html


چکیده:   (8456 مشاهده)

سابقه و هدف: در سال‏های اخیر نقش سیاه دانه در پیشگیری و درمان عوامل تشکیل دهنده سندرم متابولیک مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از مطالعه مروری سیستماتیک حاضر، بررسی اثر سیاه دانه بر عوامل تشکیل دهنده سندرم متابولیک می‏باشد.

مواد و روش‌ها: با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Science direct، Google scholar، SID، Iranmedex، Scopus و استفاده از کلید واژه"Nigella sativa"، "Timokinon"، "Type 2 diabetes"، "Insulin resistance"، "blood glucose"، "Lipid profile"، "Metabolic syndrome"، "body weight"، "Inflammation" و "antioxidant"، مقالات چاپ شده به زبان های فارسی و انگلیسی تا آگوست 2014 جمع‏آوری شدند.

یافته‌ها: مداخله با اشکال مختلف سیاه دانه سبب بهبود مقاومت به انسولین،کاهش قند خون، کاهش HbA1c، افزایش تولید انسولین، کاهش گلوکونئوژنز کبدی و کاهش جذب گلوکز روده‏ای می‏شود. سیاه دانه پروفایل لیپیدی سرم را نیز بهبود می‏دهد. این ماده مغذی سبب بهبود وضعیت التهابی (از طریق کاهش سایتوکین‏های التهابی و افزایش انواع ضد التهابی آن، مهار فاکتورNF-KB و نیتریک اکسید) و استرس اکسیداتیو (ازطریق افزایش فعالیت آنزیم‏های آنتی‏اکسیدانی و کاهش رادیکال های آزادی هم چون مالون دی آلدهید) در بیماری دیابت می‏شود. هم‏چنین سیاه دانه از طریق بهبود شاخص‏های تن سنجی، سبب تعدیل سندرم متابولیک مرتبط با دیابت نوع 2 می‏گردد.

استنتاج: مصرف سیاه دانه اثرات مفیدی در کنترل عوامل خطر بیماری‏های قلبی عروقی مانند اختلالات چربی خون، شاخص‏های التهابی و استرس اکسیداتیو دارد.

متن کامل [PDF 863 kb]   (3675 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تغذيه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb