دوره 26، شماره 136 - ( اردیبهشت 1395 )                   جلد 26 شماره 136 صفحات 25-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mojalli M, Abbasi P, Kianmehr M, Zamani S. Effect of Acupressure on Fecal Impaction in Hemodialysis Patients . J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (136) :18-25
مجلی محمد، عباسی پریوش، کیان مهر مجتبی، زمانی سمیه. تاثیر طب فشاری بر سفتی مدفوع بیماران تحت درمان با همودیالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (136) :18-25

سابقه و هدف: یکی از شایع‌ترین مشکلات گوارشی بیماران تحت همودیالیز، یبوست می‌باشد. یبوست اثر منفی بر کیفیت زندگی این بیماران دارد. درمان غیر دارویی نسبت به دارو درمانی دارای فواید بیش‌تری می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر طب فشاری بر سفتی مدفوع بیماران تحت همودیالیز انجام شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور بوده و نمونه‎ها شامل 60 بیمار تحت درمان با دیالیز مبتلا به یبوست بود که به صورت تخصیص تصادفی به 2 گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله به مدت 4 هفته، هفته‌ای 3 دفعه و هر بار 1 دقیقه در حین دیالیز تحت انجام طب فشاری در نقاط طب فشاری قرار گرفتند. در گروه کنترل، انجام طب فشاری در نقاط کاذب انجام گرفت. سفتی مدفوع قبل و بعد مداخله اندازه‌گیری شد.

یافته‌ها: از نظرسفتی مدفوع در هفته چهارم، اختلاف معناداری وجود داشت (001/0>p)، به طوری که در گروه مداخله، مدفوع بیش تر طبیعی و در گروه کنترل، بیش تر سفت و به هم چسبیده بود.

استنتاج: طب فشاری بر بهبود سفتی مدفوع بیماران دیالیزی مبتلا به یبوست تأثیر مثبت دارد. بنابراین می‌توان این روش را به عنوان یک درمان مکمل در بهبود یبوست این بیماران پیشنهاد نمود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |