دوره 26، شماره 136 - ( اردیبهشت 1395 )                   جلد 26 شماره 136 صفحات 159-146 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babaei A A, Ahmadi K, Kazeminezhad I, Alavi S N, Takdastan A. Synthesis and Application of Magnetic Hydroxyapatite for Removal of Tetracycline from Aqueous Solutions. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (136) :146-159
بابایی علی اکبر، احمدی کمال، کاظمی نژاد ایرج، علوی سیدنادعلی، تکدستان افشین. سنتز هیدروکسی آپاتیت مغناطیسی و کاربرد آن جهت جذب سطحی تتراسایکلین از محیط های آبی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (136) :146-159

سابقه و هدف: مگنتیت هیدروکسی آپاتیت (m-Hap)، به عنوان جاذب نانو مغناطیسی تولید و برای حذف تتراسایکلین از محیط‌های آبی استفاده گردید.

مواد و روش‌ها: مورفولوژی و دیگر خصوصیات جاذب مغناطیسی تولید شده با استفاده از دستگاه‌های میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (SEM) و اسپکتروفوتومتری تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) مشخصه‌یابی شدند. عوامل مؤثر بر تتراسایکلین توسط m-Hap، شامل pH (10-3)، دزاژ جاذب (5-1/0 گرم بر لیتر)، زمان تماس (120-5 دقیقه) و غلظت اولیه تتراسایکلین (10 و 25 میلی‌گرم بر لیتر) مطالعه شدند. هم‌چنین اثر جاذب بر حذف تتراسایکلین از نمونه فاضلاب واقعی مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد نانوذرات تولید شده، تقریباً کروی شکل و اندازه آن‌ها بین 30-20 نانومتر بود. در شرایط بهینه جذب (زمان تماس 60 دقیقه، دوز جاذب 1 گرم در لیتر و pH برابر 5/7) راندمان حذف تتراسایکلین بیش از 99 درصد بود. داده‌های جذب با مدل لانگمویر برازش بهتری نشان داد (977/0=R2) و حداکثر ظرفیت جذب در 5/7pH= و دمای K298 معادل 4/64 میلی‌گرم بر گرم به دست آمد. نتایج آزمایشات جذب با نمونه فاضلاب واقعی بیمارستان نشان داد که بازده جذب تتراسایکلین مقداری کاهش یافت (85 درصد).

استنتاج:نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که نانو ذرات هیدروکسی آپاتیت مغناطیسی به عنوان یک جاذب بسیار مؤثر برای تصفیه آب و فاضلاب می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست