دوره 13، شماره 40 - ( مهر 1382 )                   جلد 13 شماره 40 صفحات 60-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tirgar Fakheri H, Malekzadeh R, Hosseini V. Eradication of helicobacter pylori using low dose furazolidone in triple and quadruple therapies versus metronidazole in triple therapy in deodenal ulcer patients . J Mazandaran Univ Med Sci 2003; 13 (40) :51-60
تیرگرفاخری حافظ، ملک زاده حافظ رضا، حسینی وحیدرضا. مقایسه رژیم های سه و چهار دارویی حاوی دوز پایین فورازولیدون با رژیم سه دارویی حاوی مترونیدازول جهت ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری در بیماران مبتلا به زخم اثنی عشر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1382; 13 (40) :51-60

سابقه و هدف: ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری، اساس درمان موثر زخم اثنی عشر می باشد. در مطالعات غربی، درمان سه دارویی به عنوان درمان خط اول در ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری توصیه شده است. در این مطالعه تصادفی کنترل شده بر آن شدیم تا کارایی دو رژیم سه دارویی ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری حاوی دوز پایین فورازولیدون یا مترونیدازول را با رژیم چهار دارویی حاوی دوز پایین فورازولیدون و بیسموت مقایسه نماییم.
مواد و روش ها: در این بررسی 150 بیمار که در اندوسکوپی فوقانی (EGD) زخم اثنی عشر داشته و عفونت هلیکوباکترپیلوری در آن ها اثبات شده بود، به طور تصادفی با یکی از سه روش 20 (OAF) میلی گرم امپرازول دو بار در روز، 1000 میلی گرم آموکسی سیلین دو بار در روز و 100 میلی گرم فورازولیدون دو بار در روز یا 500 میلی گرم مترونیدازول دو بار در روز (OAM) و یا رژیم 20 (OABF) میلی گرم امپرازول دو بار در روز و 1000 میلی گرم آموکسی سیلین دو بار در روز و 100 میلی گرم فورازولیدون دو بار در روز و 240 میلی گرم ساب سیترات بیسموت دو بار در روز به مدت 2 هفته، تحت درمان قرار گرفتند. ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری 12 هفته بعد از درمان، توسط روش C14 urea breath test ارزیابی شد.
یافته ها: 150 بیمار (88 مرد و 62 زن با میانگین سنی (40.3±11.5 تحت مطالعه قرار گرفتند. در بررسی از نظر نسبت مرد به زن، میانگین سنی، مصرف سیگار، سابقه خونریزی، مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروییدی، مدت علایم و اندازه زخم، تفاوت معنی داری در سه گروه مشاهده نشد. پذیرش دارویی در حد عالی (بالای80 درصد) در رژیم های OAF، OAM،OABF به ترتیب 94 درصد، 96 درصد و 98 درصد بود. عوارض شدید رژیم درOAF ،8 درصد (ضعف، بی اشتهایی، اسهال)، در رژیم OAM ، 4 درصد شامل (سردرد، خشکی دهان) و در رژیمOABF ،6 درصد شامل (ضعف، تهوع، سرگیجه) بود. 145 بیمار، دوره تحقیق را به پایان رساندند. میزان ریشه کنی براساس قصد درمان (intention to treat) در رژیم OABF، OAM، OAF به ترتیب 72 درصد، 40 درصد و 54 درصد و براساس اتمام طرح به ترتیب 4/73 درصد، 8/40 درصد و 57.4 درصد بود.
استنتاج: با توجه به نتایج به دست آمده، علی رغم برتری فورازولیدون هیچ یک از رژیم های سه دارویی، کارآیی لازم را نداشته و جهت ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری توصیه نمی شوند. در رژیم چهار دارویی حاوی دوز پایین فورازولیدون، میزان ریشه کنی HP افزایش چشم گیری یافته، ولی باز هم کم تر از رژیم ایده آل است. بنابراین جهت دستیابی به رژیم ایده آل، مطالعات بیش تر با رژیم های پایه فورازولیدون شامل دوز متوسط فورازولیدون (300 mg) روزانه در یک رژیم چهار دارویی دو هفته ای و یا حتی دوز بالای فورازولیدون (400 mg) روزانه در رژیم چهار دارویی، به شرطی که فورازولیدون فقط طی هفته اول درمان مصرف شود و بقیه داروها به مدت 2 هفته ادامه یابد، توصیه می شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |