دوره 26، شماره 138 - ( تیر 1395 )                   جلد 26 شماره 138 صفحات 139-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mokhtari M, Hajizadeh Y, Mohammadi A, Miri M, Abdollahnejad A, Niknazar H. Ambient Variations of Benzene and Toluene in Yazd, Iran, Using Geographic Information System . J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (138) :131-139
مختاری مهدی، حاجی زاده یعقوب، محمدی امیر، میری محمد، عبداله نژاد علی، نیک نظر حمیده. بررسی روند تغییرات غلظت بنزن و تولوئن در هوای شهر یزد و پهنه بندی با استفاده از سامانه سیستم اطلاعات جغرافیایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (138) :131-139

سابقه و هدف: امروزه استفاده از بنزین بدون سرب در جهان روبه افزایش است. این ترکیب غنی از ترکیبات آلی اروماتیک سرطان‌زا می‌باشد این مطالعه با هدف پایش مکانی و زمانی غلظت بنزن و تولوئن به عنوان ترکیبات آلی فرار در هوای شهر یزد انجام گرفته است.

مواد و روش‌ها: این تحقیق در اوایل پاییز سال 1394 در ساعات اولیه صبح و ظهر انجام گرفت. نمونه‌برداری و سنجش بنزن- تولوئن طبق دستورالعمل 1501 NIOSH به صورت فعال  و با استفاده از دستگاه GC-FID انجام شده است. از نرم افزار (Geographic Information Systems) GIS برای پهنه‌بندی استفاده گردید.

یافته‌ها: میانگین غلظت بنزن و تولوئن در ساعات اولیه صبح 23و 9/48 میکروگرم بر مترمکعب و در ساعات اولیه ظهر 25 و 58 میکروگرم بر مترمکعب به دست آمد که نشان‌دهنده افزایش انتشارات در ساعات نزدیک به ظهر بوده است. نسبت تولوئن به بنزن 3/1 تا 1/2 و 2/1 تا 3 بود که نشانگر انتشار بنزن و تولوئن ناشی از ترافیک می‌باشد.

استنتاج: نتایج نشان داد مرکز و جنوب شهر آلوده‌تر از شمال شهر بوده است. هم‌چنین روند تغییرات مکانی غلظت آلاینده‌ها بالا بود ولی روند تغییرات زمانی پایینی داشته است و وجود همبستگی بین مقادیر بنزن و تولوئن در ساعت‌های اولیه صبح و ظهر این موضوع را تایید نمود. منشائ انتشار بنزن و تولوئن هم با توجه به نسبت تولوئن به بنزن، ترافیک ناشی از تردد خودروها و ایستگاه‌های پمپ بنزین شناسایی شد.

واژه‌های کلیدی: آلودگی هوا، بنزن، تولوئن، سرطانزا
متن کامل [PDF 942 kb]   (1990 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست