سابقه و هدف: عوامل روانشناختی نقش زیادی به عنوان سببساز و تشدیدکننده بیماریهای پزشکی دارند، از اینرو هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و پریشانی روانشناختی در افراد مبتلا به بیماری ایدز و بهنجار بود.
مواد و روشها: طرح پژوهش حاضر از نوع علی مقایسهای است. در این پژوهش دو گروه آزمودنی شامل بیماران مبتلا به ایدز و افراد بهنجار (هرگروه ۴۳ نفر) به روش نمونهگیری هدفمند شرکت داشتند. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS21 و فرمول آماری تحلیل واریانس یک راهه انجام گرفت و از مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS21) و فرم کوتاه نظم جویی شناختی هیجان ( (CERQ-P استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که افراد مبتلا به بیماری ایدز در مقایسه با گروه بهنجار به میزان بیشتری از راهبردهای سازش نایافته استفاده میکردند (01/0 p<)، همچنین بیماران مبتلا به ایدز سطوح بالاتری از نشانههای اضطراب، افسردگی و استرس را دارا بودند (01/0 p<).
استنتاج: نظم جویی شناختی هیجانی سازش نایافته در افراد مبتلا به بیماری ایدز منجر به تشدید مشکلات روانشناختی در این افراد میشود، همچنین میزان بالای پریشانی روانشناختی در این افراد میتواند بهعنوان تشدیدکننده سیر بیماری، پاسخ درمانی کمتر و افزایش احتمال خودکشی در این افراد منجر شود، لذا لزوم توجه به مداخلههای روانشناختی در کنار مداخلههای پزشکی برای این افراد آشکار میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |