دوره 26، شماره 139 - ( مرداد 1395 )                   جلد 26 شماره 139 صفحات 72-66 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gholipour Baradari A, Zargar N, Aarabi M, Koohsari E, Emami Zeydi A. Comparison of Hematologic and Biochemical Test Results in Blood Samples Obtained by Venipuncture and Peripheral Intravenous Catheter. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (139) :66-72
قلی پور برادری افشین، زرگر ناهید، اعرابی محسن، کوهساری الهه، امامی زیدی امیر. مقایسه نتایج آزمایشات بیوشیمیایی و هماتولوژیک خون در دو روش خونگیری معمول و خونگیری از کاتتر ورید محیطی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (139) :66-72

سابقه و هدف: برخی از بیماران نیاز به اندازه‌گیری مکرر برخی آزمایشات دارند، ولی علی‌رغم وجود کاتتر محیطی در بیمار، به طور معمول از ورید برای تهیه نمونه خون استفاده می‌شود. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه نتایج آزمایشات بیوشیمیایی و هماتولوژیک در دو روش خونگیری معمول و خونگیری از کاتتر ورید محیطی به انجام رسید.

مواد و روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه مورد- شاهدی است که بر روی 96 بیمار بستری در بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان امام خمینی (ره) ساری در سال 1393 صورت پذیرفت. هر بیمار به عنوان گروه کنترل خود محسوب گردیده و خونگیری با روش معمولی به عنوان کنترل و خونگیری از کاتتر محیطی به عنوان گروه مورد در نظر گرفته شد. جهت تهیه نمونه خون، ابتدا کاتتر ورید محیطی با 2cc نرمال سالین شستشو داده شده و پس از 5 دقیقه با دور ریختن CC 5/0 خون، خونگیری انجام شد. تمامی نمونه‌ها از نظر هموگلوبین، هماتوکریت، سدیم، پتاسیم، BUN، Cr و FBS بررسی گردیدند. یافته‌ها با استفاده از آزمون‌های کای دو، تی زوجی، ویلکاکسون، فیشر و با نسخه هجدهم نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: 2/56 درصد از شرکت‌کنندگان (54 بیمار)مرد و بقیه زن بودند. میانگین سنی آن‌ها 83/17± 58/47 سال بود. نتایج نشان داد تفاوت معنی‌دار آماری بین نتایج آزمایشگاهی خون گرفته شده در دو روش جهت نمونه‌های هموگلوبین (452/0= p)، هماتوکریت (718/0= p)، پتاسیم (282/0= pBUN (239/0= pCr (247/0= p) و قندخون ناشتا (074/0= p) وجود ندارد. اما تفاوت معنی‌دار آماری بین نتایج نمونه‌های سدیم بیماران وجود دارد (034/0= p).

استنتاج: خونگیری از طریق کاتتر ورید محیطی در حال دریافت مایع، روشی قابل اعتماد در بررسی آزمایشات هماتوکریت، هموگلوبین، BUN و Cr است.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |