چکیده: (5667 مشاهده)
سابقه و هدف: خواب یکی از مهمترین چرخههای فیزیولوژیک شبانهروزی است. خواب نامناسب باعث پیامدهای نامطلوب سلامتی از قبیل افزایش مرگ و میر کلی و سندرم متابولیک در بزرگسالان و کودکان میشود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی وضعیت خواب و رابطهی آن با سندرممتابولیک است.
مواد و روشها: مطالعه مقطعی با استفاده از دادههای مطالعه سلامت مردم یزد (یاس)، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و تعیین سندرم متابولیک با اندازهگیری دورکمر، تری گلسیرید، HDL، فشارخون و قندخون ناشتا بررسی شد. جامعهی آماری مطالعه، افراد 20 تا 70 سال با حجم نمونه 2038 نفر است. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری 18 SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در این بررسی، 4/44 درصد افراد، مرد بودند. 6/34 درصد مردان و 1/49 درصد زنان سندرم متابولیک داشتند که کمترین میزان سندرم متابولیک (7/14 درصد) در افراد 20-29 سال و بیشترین (3/56 درصد) در افراد 60 تا 69 سال بود. نتایج نشان داد نسبت شانس افراد با خواب کمتر از شش ساعت، حدود 5/2 برابر و افراد با خواب بیش از ده ساعت حدود 5/3 برابر به سندرم متابولیک مبتلا شدند و افرادی که سه یا بیشتر از سه بار ناخواسته از خواب بیدار شدند (42 درصد)، افرادی که سه یا بیشتر از سه بار کابوس دیدند (50 درصد)، افرادی که سه یا بیشتر از سه بار قرص خوابآور مصرف کردند (80 درصد) و نیز افرادی که تأخیر در به خواب رفتن بیش از 60 دقیقه داشتند (31 درصد) بیشتر شانس وقوع ابتلا به سندرم متابولیک را داشتند.
استنتاج: با توجه به اهمیت داشتن خواب کافی، لازم است به ارتقا بهداشت خواب هم در پیشگیری سندرم متابولیک و هم در افراد مبتلا به سندرم متابولیک توجه بیشتری شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
اپیدمیولوژی