دوره 26، شماره 140 - ( شهریور 1395 )                   جلد 26 شماره 140 صفحات 126-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi E, Dadban Shahamat Y, Atabi F, Khezri S M. Mineralization and Decolorization of Fermentation Industry Wastewater by Catalytic Ozonation Process: Kinetics and Mechanism. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (140) :115-126
رحیمی الهام، دادبان شهامت یوسف، عتابی فریده، خضری سید مصطفی. بررسی رنگ زدایی و معدنی سازی پساب صنایع تخمیری توسط فرایند ازن زنی کاتالیزوری: مطالعه سینتیکی و فرایند. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (140) :115-126

سابقه و هدف: ملاس یک ترکیب  رنگی، سمی و تجزیه ناپذیر است که در فاضلاب صنایع تخمیری وجود دارد. در این تحقیق راندمان و سینتیک حذف رنگ و معدنی‌سازی ملاس پساب کارخانه خمیرمایه توسط کاتالیست نانوکامپوزیتی کربنی در فرآیند ازن زنی کاتالیزوری و منفرد بررسی شده است.

مواد و روش‌ها: پساب رنگی خروجی از سیستم تصفیه بیولوژیکی، لجن فعال کارخانه تولید خمیرمایه از ملاس در راکتور استوانه‌ای جریان نیمه پیوسته ازن زنی کاتالیزوری (COP) شد و تاثیر پارامترهای pH اولیه (4-10)، زمان ماند
(5- 60 دقیقه)، بر راندمان حذف رنگ و معدنی‌سازی مورد بررسی قرار گرفتند؛ پس از تعیین سینتیک فرایندها، اثر جذب سطحی و استفاده مجدد کاتالیست محاسبه شد و راندمان آن با فرایند ازن زنی منفرد (SOP) و کاتالیست کربنی گرانوله مقایسه گردید.

یافته‌ها: راندمان حذف رنگ ملاس موجود در پساب (ADMI 4521) و سینتیک آن در فرایند COP در شرایط بهینه، پس از 60 دقیقه زمان واکنش با غلظت کاتالیست g/L2، به‌ترتیب به معادل 95 درصد و min-1 045/0 بود، که این مقادیر در SOP به ترتیب معادل 71 درصد و min-1 018/0 و هم‌چنین کاتالیست کربنی گرانوله 86 درصد و min-1 028/0 بوده است. این در حالی است که راندمان معدنی‌سازی در فرایند  COPمعادل 74 درصد تعیین گردید که در آن مقدار TOC اولیه از mg/L510 با سینتیک حذف min-1 023/0 به mg/L 132 کاهش یافت.

استنتاج: کاتالیست نانو کامپوزیتی دارای بالاترین راندمان تجزیه رنگ و حذف مواد آلی در فرایند COP می‌باشد و می‌توان آن را براحتی توسط آهن ربا بازیافت کرده و بارها مورد استفاده مجدد قرار داد. عمده‌ترین مکانیسم حذف رنگ اکسیداسیون شیمیایی بوده و سهم اندکی به‌واسطه جذب می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست