دوره 26، شماره 140 - ( شهریور 1395 )                   جلد 26 شماره 140 صفحات 196-192 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgari Hasanluyi E, Banan Khojasteh M, Fazeli M, Hatami H. Investigating the Neurotoxicity of Bisphenol A on Spatial Learning and Memory in Male Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (140) :192-196
عسگری حسنلویی الهام، بانان خجسته مهدی، فاضلی معصومه، حاتمی حمیرا. تاثیرات سمیت عصبی بیسفنول A بر روی یادگیری و حافظه فضایی در رت های نر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (140) :192-196

سابقه و هدف: بیسفنول A (BPA) یک استروژن خارجی سنتز شده است که به مقدار زیادی در تولیدات پلی مری پلی‌کربنات‌ها و رزین‌های اپوکسی وجود دارد. BPA به راحتی از سد خونی- مغزی عبور می‌کند. گزارش شده است که بیسفنول A بر روی سیستم عصبی مرکزی مخصوصاً نوروژنز و انتقالات سیناپسی اثر می‌گذارد. بنابراین هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تزریق مزمن BPA بر روی یادگیری و حافظه فضایی است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، 40 سر رت نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه (10n=) به این طریق تقسیم شدند: گروه کنترل و گروه‌های دریافت کننده بیسفنول A (با دوزهای 10، 50 و 100 میکروگرم بر کیلوگرم). BPA به مدت 15 روز به صورت داخل صفاقی تزریق شد. تست ماز آبی موریس از روز دهم تزریق به‌طور متوالی به مدت 5 روز برای مطالعه یادگیری و حافظه فضایی رت‌ها انجام شد. در نهایت داده‌ها با روش نرم‌افزاری On Way Anova آنالیز شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که تجویز BPA در دوزهای 10 و 50 میکروگرم بر کیلوگرم حافظه فضایی را در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد (05/0< p). کاهش حافظه فضایی در دوز 100 میکروگرم بر کیلوگرم نسبت به گروه کنترل بسیار زیاد بود (01/0< p).

استنتاج: مطالعه حاضر نشان می‌دهد که BPA مسافت و زمان تاخیر در پیدا کردن سکوی پنهان را افزایش می‌دهد. به نظر می‌رسد  BPAبا تاثیر بر انتقالات سیناپسی در سیستم عصبی مرکزی بر روی حافظه فضایی تاثیر منفی دارد.

واژه‌های کلیدی: بیسفنولA، حافظه فضایی، رت
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: فيزيولوژي