سابقه و هدف: باقیمانده آفتکشها در محصولات غذایی یکی از نگرانیهای بزرگ سلامتی میباشد. تاثیر فرآیند آمادهسازی ماده غذایی بر میزان باقیمانده از نقطه نظر ایمنی اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر نگهداری و شستشو با شویندههای مختلف بر باقیمانده حشرهکش دیکلروس گوجه فرنگی بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مداخلهای نمونههای گوجه فرنگی 24 ساعت بعد از سمپاشی با دیکلروس برداشت و غلظت سم آنها اندازهگیری شد. گروهی از نمونهها در دمای اتاق یا یخچال به مدت 10 روز نگهداری و به مدت 20 ثانیه در زیر آب شسته شدند. تغییرات مقدار دیکلروس هر دو روز یک بار و بعد از این مراحل بررسی گردید. گروه دوم نمونه ها به مدت 10، 20 و30 دقیقه در آب، محلول 1، 2 و3 درصد کلرید سدیم، اسید استیک یا بیکربنات سدیم غوطهور شدو تاثیر این تیمارها بر باقیمانده با دستگاه گاز کروماتوگرافی مجهز به آشکارساز ربایش الکترون ارزیابی گردید.
یافتهها: باقیمانده دیکلروس نمونه ها در طول نگهداری کاسته و در دمای اتاق و یخچال به ترتیب بعد از 8 و 10 روز کمتر از بیشینه مقدار مجاز(MRL) شد. سی دقیقه خیساندن در آب، محلول آب نمک، اسید استیک و بیکربنات سدیم به ترتیب سبب کاهش 75/35 ، 62/34 ،48/14 و 74/92 درصد دیکلروس گردید. محلول بی کربنات سدیم بسته به زمان و غلظت بالاترین و محلول اسید استیک کم ترین تاثیر را در حذف دیکلروس ایجاد کرد.
استنتاج: رعایت دوره کارنس و غوطه وری به مدت مناسب در محلول قلیا برای اطمینان از حذف دیکلروس در گوجهفرنگی و افزایش سطح سلامتی آن پیشنهاد میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |