دوره 26، شماره 141 - ( مهر 1395 )                   جلد 26 شماره 141 صفحات 122-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naderi M, Ahangar N, Shaki F. Zinc and Selenium Protects against Sodium Valproate Induced Nephrotoxicity through Modulation of Oxidative Stress. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (141) :111-122
نادری ملوس، آهنگر نعمت الله، شکی فاطمه. اثر حفاظتی روی و سلنیوم در جلوگیری از سمیت کلیوی ناشی از سدیم والپروات با مکانیسم مهار استرس اکسیداتیو. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (141) :111-122

سابقه و هدف: سدیم والپروات یک داروی پر مصرف و مهم در درمان صرع و کنترل انواع خاصی از تشنج ها است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر حفاظتی روی و سلنیوم در سمیت کلیوی ناشی از سدیم والپروات در رت های ویستار می‌باشد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه رت‌ها به پنج گروه کنترل، سدیم والپروات (mg/kg IP200)، سدیم والپروات+ روی mg/kgIP10، سدیم والپروات+ سلنیوم mg/kg IP1، سدیم والپروات+روی+سلنیوم تقسیم شدند. در پایان بعد از دریافت والپروات 4 هفته متوالی، حیوانات کشته شده و بافت کلیه جدا شدو پارامترهای استرس اکسیداتیو شامل اندازه‌گیری محتوای گلوتاتیون، پراکسیداسیون لیپیدیوپروتئین کربونیل و خون جهت پارامترهای بیوشیمیایی (اوره و کراتینین) مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: دریافت سدیم والپروات برای 4 هفته متوالی منجر به افزایش مارکرهای کلیوی اوره و کراتینین شد. هم‌چنین استرس اکسیداتیو درگروه والپروات با افزایش پراکسیداسیون لیپیدی، پروتئین کربونیل و اکسیداسیون گلوتاتیون مشهود است. دریافت روی و سلنیوم قادر به حفاظت علیه بدتر شدن در مارکرهای کلیوی و مهار افزایش مارکرهای استرس اکسیداتیو شد.

استنتاج: مطالعه ما نشان داد که تخریب اکسیداتیو نقش حیاتی در سمیت کلیوی ناشی از والپروات دارد. که به‌طور چشمگیری با دریافت روی و سلنیوم مهار می‌شود. بنابراین مکمل‌های روی و سلنیوم می‌تواند برای حفاظت از سمیت کلیوی ناشی از والپروات پیشنهاد شود.

متن کامل [PDF 825 kb]   (1950 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |