سابقه و هدف: افزایش هزینههای درمانی در تمام نقاط دنیا، دولتها را وادار به انجام مداخلات در خصوص اصلاح نظام مالی و تجزیه و تحلیل خدمات سلامت از جنبههای اقتصادی کرده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل داخلی (نقاط ضعف و قوت) و خارجی (فرصت و تهدیدهای) نظام نوین مالی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور ایران انجام گرفت.
مواد و روشها: پژوهش حاضر به صورت مقطعی در سال 1393 انجام گرفت. جامعه پژوهش مدیران و کارشناسان ارشد نظام مالی و بودجه در بخش بهداشت و درمان بودند. به منظور تعیین نمونه پژوهش از روش سرشماری استفاده شد و تمامی 20 نفر از اعضای کمیته، وارد پژوهش شدند. دیدگاههای استراتژیک پیرامون نظام مالی دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور در قالب مدل نقاط قوت (S)، ضعف (W) (به عنوان عوامل درونی) و فرصت (O) و تهدید (T) (به عنوان عوامل خارجی) برنامهریزی استراتژیک مورد سنجش قرار گرفت. به منظور تعیین وزن و ضریب از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد.
یافتهها: بر اساس دیدگاه شرکتکنندگان در پژوهش، 4 گویه به عنوان نقاط قوت و 15 گویه به عنوان نقاط ضعف، 7 گویه به عنوان نقاط فرصت و 6 گویه به عنوان نقاط تهدید نظام نوین مالی در دانشگاههای علوم پزشکی تعیین شدند. امتیاز نقاط قوت و ضعف در جدول SWOT برابر 98/1 و امتیاز نهائی بخش فرصتها و تهدیدات 23/4 تعیین گردید.
استنتاج: عوامل خارجی سهم بالاتری در شکلدهی نظام مالی حاکم بر بخش سلامت کشور داشتند و قدرت تاثیرگذاری بیشتر نهادهای خارجی را به اثبات میرساند. پیشنهاد میگردد کمیتههای کارشناسی دائمی طراحی گردد و ارتباط مداوم نهادهای مالی بخش بهداشت و درمان با سایر نهادهای مرتبط از طریق این کمیتهها انجام گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |