دوره 26، شماره 142 - ( آبان 1395 )                   جلد 26 شماره 142 صفحات 284-277 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mozafari O, Yoosefpour M, Mozafari A, Sofizadeh A, Yosefi S S. Cutaneous Leishmaniasis in Persian Medicine. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (142) :277-284
مظفری امید، یوسف پور محمد، مظفری آرزو، صوفی زاده ایوب، یوسفی سیده صدیقه. سالک از دیدگاه طب سنتی ایران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (142) :277-284

سابقه و هدف: سالک بیماری پوستی است که عامل آن انگلی به نام لیشمانیا می‌باشد. در حال حاضر درمان استاندارد سالک ترکیبات دارویی آنتی‌موان پنج ظرفیتی سیستمیک می‌باشند، اما به دلیل هزینه بالا، تزریقی بودن، مدت طولانی درمان، عوارض شدید و بروز مقاومت دارویی، استفاده از آن‌ها صرفاً برای موارد شدید توصیه می شود، لذا تحقیقات در زمینه یافتن داروهای جدید به عنوان یک ضرورت احساس می‌گردد. هدف از این مطالعه نگاهی به سالک و راه‌های درمان آن از دیدگاه طب سنتی ایران، به منظور بررسی امکان بهره‌گیری از روش‌های درمانی حکمای قدیم جهت درمان بیماری سالک می‌باشد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت یک مطالعه مروری توصیفی انجام گرفت که 15 کتاب از معتبرترین منابع مکتوب طب سنتی ایران به عنوان نمونه های بررسی انتخاب شدند. مطالب مربوط به ریش بلخی، بلخیه، حبه بغدادی این کتب مورد بررسی قرار گرفتند. مطالب مرتبط فیش برداری شده، دسته بندی گردیده، بدون تحلیل در کنار هم قرار گرفته و جمع بندی گردیدند.

یافته‌ها: اپیدمیولوژی، راه انتقال، علایم بالینی و روش های درمان سالک از دیدگاه طب سنتی ایران استخراج گردید.

استنتاج: بازخوانی متون طب سنتی ایران و به روز رسانی دانش موجود در این متون و بهره‌گیری از روش‌های درمانی اثر بخشی آن ها طی انجام پژوهش‌های مبتنی بر شواهد به تایید می‌رسند، خواهند توانست روش‌های درمانی ساده‌تر، کم عارضه‌تر و کم‌هزینه‌تری را در کنار روش‌های درمانی فعلی فراهم آورد.

واژه‌های کلیدی: تب ایرانی، تب سنتی ایران، سالک
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: طب سنتی