سابقه و هدف: سندرم کبد چرب غیرالکلی در جامعه ایرانی شیوع بالایی دارد. کبد چرب غیرالکلی از استئاتوز کبدی ساده تا سیروز و کارسینوم کبدی را شامل میشود. با توجه به عوارض شدید و برگشت ناپذیر بیماری در مراحل پیشرفته، درمان به موقع به ویژه با داروهای گیاهی میتواند به عنوان یک استراتژی مهم در درمان مطرح باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر داروی ترکیبی (گیاهی- دریایی) حصا-آ بر پارامترهای بیوشیمیایی و پروفایل چربی و هیستولوژی کبد چرب در موش صحرایی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، ابتدا 28 سر موش صحرائی نر نژاد ویستار (با وزن 20±180 گرم) به صورت تصادفی به گروههای تغذیه با جیره استاندارد (7 سر) و تغذیه با رژیم پرچرب (21 سر) تقسیم و پس از هشت هفته تیمار، گروه شاهد به همراه 7 سر از گروه HFD (High fat diet)، برای تأیید کبد چرب کشته و پارامترهای بیوشیمیایی و تغییرات هیستوپاتولوژیک کبد حیوانات ارزیابی شد. باقیمانده موشهای گروه HFD مجدداً به گروههای تغذیه با HFD همراه با حصا-آ (mg/kg/day500) و تغذیه با HFD و آتورواستاتین (mg/kg/day30) تقسیم و به مدت 30 روز تحت درمان قرار گرفتند. در پایان پارامترهای سرمی آسیب بافت کبد، تغییرات پروفایل لیپیدی سرم و تغییرات هیستوپاتولوژیک آن مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: هشت هفته تیمار، با HFD باعث بروز اثرات مضر متابولیکی شامل هیپرتری گلیسیریدمی، هیپرکلسترولمی و اختلال عملکرد کبد شد. هم چنین افزایش معنیدار (05/0< p). فعالیت آنزیمهای کبدی در سرم مشاهده شد. تیمار با حصا-آ موجب کاهش معنیدار میزان پارامترهای آسیب بافت کبد در سرم گردید. نتایج بافتشناسی کبد تغییرات ایجاد شده توسط جیره پرچرب و اثرات حفاظتی حصا-آ را مورد تائید قرار داد.
استنتاج: با توجه به نتایج به دست آمده، ترکیب گیاهی دریایی حصا-آ به عنوان یک داروی داخلی در مقایسه با آتورواستاتین میتواند اثرات درمانی مؤثر و بدون عوارض نسبت به داروهای شیمیایی در کبد چرب غیرالکلی مورد استفاده قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |