دوره 20، شماره 75 - ( فروردین و اردیبهشت 1389 )                   جلد 20 شماره 75 صفحات 69-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barzin M, Alaee A, Gholian Jooibari S. MRI findings in patients with headache referred to Imam Khomeini Hospital, Sari, Iran, fromOctober 2007 to February 2009. J Mazandaran Univ Med Sci 2010; 20 (75) :65-69
برزین مریم، علائی عبدالرسول، قلیان جویباری سمیه. یافته های MRI مغز بیماران مبتلا به سردرد مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی بیمارستان امام خمینی ساری از آبان 1386 تا اسفند 1387. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1389; 20 (75) :65-69

سابقه و هدف :سردرد یکی از علل شایع مراجعه بیماران سرپایی می‌باشد. حدود 90 درصد افراد حداقل یک بار در سال دچار سردرد می‌شوند. تعداد زیادی از پزشکان و بیماران نگران ضایعات داخل مغزی به عنوان علت سردرد هستند و تصویربرداری از مغز در تشخیص این ضایعات حائز اهمیت است. هدف ازاین پژوهش بررسی یافته‌های نورورادیولوژیک احتمالی در MRI مغز بیماران مبتلا به سردرد بود.
مواد و روش ها :این مطالعه توصیفی بر روی بیماران مبتلا به سردرد که از آبان 1386 تا اسفند 1387 به مرکز MRI بیمارستان امام خمینی بطور سرپایی مراجعه نموده‌اند انجام گرفته است. اطلاعات مربوط به بیماران از طریق فرم اطلاعاتی و گزارش MRI بیماران از فایل گزارش‌ها جمع‌آوری و ثبت شد و نتایج با استفاده از نرم‌افزار 13 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها :تعداد کل بیماران 735 نفر شامل 77 درصد زن و 23 درصد مرد بودند. بیشتر افراد در گروه سنی 31 تا 40 سال بودند. یافته‌های غیرطبیعی در 134 مورد (23/18 درصد) مشاهده شد که شامل 6/10 درصد سینوزیت، 48/4 درصد ضایعات ایسکمیک عروق کوچک، 2 درصد ضایعات فضاگیر اینترا واکسترا اگزیال مغزی، 95/0 درصد ضایعات اینترا آگزیال، 4/0 درصد ضایعه در بطن، 3/0 درصد مالفورماسیون عروقی، 3/0 درصد ماستوئیدیت و 13/0 درصد انفارکت بود.
استنتاج :شیوع موارد مهم در MRI مغز بیماران مبتلا به سردرد نسبتاً کم است لذا باید در انتخاب بیماران جهت ارجاع به مراکز MRI دقت بیشتری صورت گیرد و با انجام معاینات بالینی و شرح حال دقیق علل شایع‌تر بیماری از جمله میگرن و سردردهای فشاری کنار گذاشته شود تا میزان انجام MRI غیرضروری کاهش یابد.
واژه‌های کلیدی: سردرد، MRI، مغز
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |