سابقه و هدف: فلزات سنگین در چای، اثرات زیان باری بر سلامت مصرفکنندگان ایجاد مینمایند. هدف از این مطالعه، تعیین غلظت فلزات سنگین در چای سیاه و دم نوش تولیدی در شهر رشت و برآورد شاخص خطر سلامت دم نوش بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1393 در شهرستان رشت انجام شد، 54 نمونه چای از 6 برند داخلی و 3 برند خارجی و دم نوش آنها به طور تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. پس از آماده سازی نمونهها، اندازهگیری فلزات سنگین با دستگاه ICP-AES انجام شد.
یافتهها: گستره غلظت آرسنیک، سرب، کادمیوم، کروم، کبالت و نیکل در چای سیاه به ترتیب 03/0 تا 1/0، 5/0 تا 5/3، 07/0 تا 6/0، 9/0 تا 9/3، 8/1 تا 7/6 و 7/1 تا 9/8 میلی گرم بر کیلوگرم و دم نوش تولیدی به ترتیب 01/0 تا 03/0، 1/0 تا 4/0، 04/0 تا 2/0، 4/0 تا 8/0، 2/0 تا 2/1 و 6/0 تا 1/2 میلیگرم بر کیلوگرم به دست آمد. میزان آرسنیک و کادمیوم در 22 درصد و سرب در 11 درصد از نمونههای چای زیر حد تشخیص گزارش گردید.
استنتاج: علیرغم بالا بودن غلظت برخی از فلزات سنگین در نمونههای چای و دم نوش تولیدی، برآورد شاخصهای PTWI و THQ و مقایسه آنها با حدود پیشنهادی WHO و FAO، هیچگونه اثرات نامطلوبی را بر سلامت مصرفکنندگان چای نشان نمیدهد. با این وجود نظارت و پایش مستمر بر میزان غلظت فلزات سمی در نمونههای چای اهمیت دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |