دوره 26، شماره 143 - ( آذر 1395 )                   جلد 26 شماره 143 صفحات 223-211 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naghipour D, Amouei A, Dadashi M, Zazouli M A. Heavy Metal Content in Black Tea and their Infusions in North of Iran and Estimation of Possible Consumer Health Risk. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (143) :211-223
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9038-fa.html
نقی پور داریوش، عموئی عبدالایمان، داداشی مائده، ززولی محمدعلی. ارزیابی میزان غلظت فلزات سنگین در انواع چای سیاه و دم نوش مصرفی شمال ایران و برآورد خطر سلامت در مصرف کنندگان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (143) :211-223

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-9038-fa.html


چکیده:   (7985 مشاهده)

سابقه و هدف: فلزات سنگین در چای، اثرات زیان باری بر سلامت مصرف‌کنندگان ایجاد می‌نمایند. هدف از این مطالعه، تعیین غلظت فلزات سنگین در چای سیاه و دم نوش تولیدی در شهر رشت و برآورد شاخص خطر سلامت دم نوش بوده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1393 در شهرستان رشت انجام شد، 54 نمونه چای از 6 برند داخلی و 3 برند خارجی و دم نوش آن‌ها به طور تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. پس از آماده ‌سازی نمونه‌ها، اندازه‌گیری فلزات سنگین با دستگاه ICP-AES انجام شد.

یافته‌ها: گستره غلظت آرسنیک، سرب، کادمیوم، کروم، کبالت و نیکل در چای سیاه به ترتیب 03/0 تا 1/0، 5/0 تا 5/3، 07/0 تا 6/0، 9/0 تا 9/3، 8/1 تا 7/6 و 7/1 تا 9/8 میلی گرم بر کیلوگرم و دم نوش تولیدی به ترتیب 01/0 تا 03/0، 1/0 تا 4/0، 04/0 تا 2/0، 4/0 تا 8/0، 2/0 تا 2/1 و 6/0 تا 1/2 میلی‌گرم بر کیلوگرم به دست آمد. میزان آرسنیک و کادمیوم در 22 درصد و سرب در 11 درصد از نمونه‌های چای زیر حد تشخیص گزارش گردید.

استنتاج: علی‌رغم بالا بودن غلظت برخی از فلزات سنگین در نمونه‌های چای و دم نوش تولیدی، برآورد شاخص‌های PTWI و THQ و مقایسه آن‌ها با حدود پیشنهادی WHO و FAO، هیچ‌گونه اثرات نامطلوبی را بر سلامت مصرف‌کنندگان چای نشان نمی‌دهد. با این وجود نظارت و پایش مستمر بر میزان غلظت فلزات سمی در نمونه‌های چای اهمیت دارد.

متن کامل [PDF 883 kb]   (3951 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb