سابقه و هدف: خشکی دهان اختلال شایعی است که غالبا در اثر کاهش میزان ترشح بزاق و گاهی نیز در اثر تغییر کیفیت بزاق رخ میدهد امروزه در متون طبی خشکیدهان به خودی خود یک بیماری محسوب نمیشود، بلکه معمولا بهعنوان عارضه حاصل از بیماریهای دیگر، داروها، پرتودرمانی و شیمیدرمانی میباشد. با وجود درمانهایی که در طب رایج برای خشکی دهان وجود دارد ولی تاکنون درمان کاملاً موثری که قابل توصیه عمومی به بیماران باشد معرفی نشده است. در این راستا میتوان از توان بالقوه مکاتب طب مکمل، برای شناخت بیشتر این بیماری استفاده کرد و برخی راههای درمانی یا کنترلی را پیشنهاد نمود.
مواد و روشها: در این مطالعه کتابهای معتبر طب سنّتی ایران و نرم افزار "کتابخانه جامع طب سنتی و اسلامی نور" و پایگاههای اطلاعاتیpubmed و Web of science و Scopus بررسی شد.
یافتهها: این مطالعه نشان میدهد که طیف وسیعی از بیماریها از جمله بیماریهای دماغی، تنفسی، قلبی، گوارشی، انواع تبها و مسمومیتها وجود دارند که خشکی دهان یکی از علائم آنها است. با این دیدگاه، خشکی دهان صرفاً یک علامت موضعی ناشی از اختلال عملکرد غدد بزاقی نیست و میتواند نشانه وجود اختلال در سایر اعضا و ارگانهای بدن باشد.
استنتاج: با توجه به دیدگاه متفاوت طب سنتی ایران به مقوله سلامت و بیماری، جستجو در منابع آن برای پیدا کردن راهکارهای متفاوت با طب رایج در برخورد با خشکی دهان و درمان آن میتواند راهگشا باشد؛ و اصول درمانی طب سنتی ایران در کنار روشهای درمانی طب نوین، میتوانند به عنوان درمان مکمل استفاده شوند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |