دوره 27، شماره 149 - ( خرداد 1396 )                   جلد 27 شماره 149 صفحات 201-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ziaei Hezarjaribi H, Momeni Z, Azadbakht M, Nadeali N, Soosaraei M, Fakhar M et al . In vitro Evaluation of Hydroalcoholic Leaf Extract of Chenopodium album on Growth of Trichomonase vaginalis. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (149) :197-201
ضیایی هزار جریبی هاجر، مومنی زهره، آزادبخت محمد، نادعلی نجمه، سوسرایی مسعود، فخار مهدی و همکاران.. ارزیابی برون تنی اثرات عصاره هیدرو الکلی برگ گیاه سلمه (Chenopodium album) بر رشد تریکوموناس واژینالیس. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (149) :197-201

سابقه و هدف: تریکوموناس واژینالیس یکی از شایع‌ترین عفونت‌های منتقله از طریق تماس جنسی در زنان می‌باشد. اگرچه مترونیدازول داروی انتخابی برای درمان تریکومونیازیس است، اما به دلیل عوارض جانبی ناشی از این دارو، تلاش برای یافتن یک داروی جایگزین به وی‍ژه با منشا گیاهی، اهمیت فراوانی دارد. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ گیاه سلمه بر رشد تریکوموناس واژینالیس در شرایط برون تنی بود.

مواد و روشها: پس از تایید گیاه سلمه در هرباریوم، عصاره هیدروالکلی برگ گیاه تهیه شد. هم چنین انگل تریکوموناس واژینالیس در محیط اگزنیک  TYM((Trypticase-Yeast-Maltose تغییر یافته کشت داده شد. سپس اثر عصاره هیدروالکلی برگ گیاه سلمه در غلظتهای مختلف (5/37، 75، 150، 300، 600، 1200  میکروگرم در میلی لیتر) و در دو زمان 24 و 48 ساعت و در دمای 37 درجه سانتیگراد ارزیابی شد. تمام مراحل آزمایش به صورت دو سویه کور (double blind) و سه مرتبه انجام شدند و درصد مهار رشد انگل در غلظتهای مختلف عصاره برگ گیاه مورد نظر و هر دو زمان مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره هیدرو الکلی برگ گیاه سلمه با غلظت 600 و 1200 میکروگرم بر میلی لیتر در مدت زمان  48 ساعت، به ترتیب 96 درصد و 100 درصد رشد تریکوموناس واژینالیس را در مقایسه با مترونیدازول مهار مینماید.

استنتاج: گیاه بومی سلمه را می‌توان به عنوان یک گیاه دارویی دارای خواص ضد تریکومونایی مطلوب معرفی نمود. لذا این گیاه می‌تواند یک انتخاب مناسب برای انجام تحقیقات دارویی آینده در شرایط درون تنی باشد.

نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: انگل شناسي