دوره 27، شماره 151 - ( مرداد 1396 )                   جلد 27 شماره 151 صفحات 73-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khakshoor M S, Pazooki J. Comparing the Antibacterial Properties of Chitin, Chitosan and Chito-oligomers Extracted from Shell of Metapenaeus affinis. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (151) :62-73
خاکشور محمد صادق، پازوکی جمیله. مقایسه ی خواص ضد باکتری کیتین، کیتوزان و کیتوالیگومرهای به دست آمده از پوسته ی میگوی سفید سرتیز (Metapenaeus affinis ). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (151) :62-73

سابقه و هدف: کیتین یکی از اجزای اصلی اسکلت خارجی سخت پوستان میباشد. کیتوزان با حذف گروههای استیل از روی مولکول کیتین حاصل میشود. وزن مولکولی و درصد داستیله نقش تعیینکنندهای در خواص زیستی کیتین، کیتوزان و مشتقات آنها دارد. تاکنون مشتقات مختلفی از کیتین و کیتوزان به دست آمده است. با این تفاسیر هدف این مطالعه تهیه مشتقات کیتوالیگومری از کیتین و کیتوزان دست آمده از پوسته میگوی سفید سر تیز (Metapenaeus affinis ) و مقایسه خواص ضدباکتری آنها میباشد.
مواد و روشها: با بررسی سطوح مختلف فاکتورهای مختلف، بهترین حالت برای استخراج کیتین و کیتوزان از پوستهی میگوی سفید سرتیز استفاده شد. الیگومرهای N- استیل کیتو الیگوساکارید و کیتوالیگوساکارید به ترتیب با هیدرولیز شیمیایی کیتین و کیتوزان تهیه شدند. خواص ضد میکروبی 4 پلیمر به دست آمده روی چهار سویهی باکتریایی با تاکید بر وزن مولکولی و درصد داستیله مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: مقدار خاکستر، رطوبت، پروتئین و وزن مولکولی کیتین بیشتر از کیتوزان محاسبه شد. اما درصد داستیله کیتوزان خیلی بیشتر از کیتین بود. بیشترین کمترین فعالیت ضد باکتری به ترتیب مربوط به کیتو الیگومرها و کیتین بود. کیتین تا حدودی و کیتوزان روی اکثر سویهها خاصیت باکتریوستاتیک از خود نشان دادند. اما الیگومرهای N- استیل کیتو الیگوساکارید و کیتوالیگوساکارید روی اکثر سویهها فعالیت باکتریسیدال داشتند.
استنتاج: نتایج مطالعهی حاضر نشان داد که با دستکاری در مراحل استخراج (حذف ترکیبات معدنی و پروتئینی)، میتوان مشتقاتی با خلوص بالاتر تهیه نمود. از آنجایی که خواص ضد میکروبی ارتباط مستقیمی با کاهش وزن مولکولی و افزایش درصد داستیله دارد، کیتوالیگومرها خواص ضد میکروبی بیشتری از خود نشان دادند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بيولوژي