دوره 27، شماره 154 - ( آبان 1396 )                   جلد 27 شماره 154 صفحات 172-162 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari-adergani B, Rahnama S, Shirkhan F. Lead and Cadmium Contaminations in Soil and Irrigation Water and Their Accumulation in Pith, Flesh and Skin of Kiwifruit in Astara, North of Iran 2015. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (154) :162-172
اکبری آدرگانی بهروز، رهنما صدیقه، شیرخان فائزه. ارزیابی میزان سرب و کادمیم در آب و خاک کشاورزی و تجمع آن در مغز، گوشت و پوست کیوی در شهرستان آستارا، سال 1394. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (154) :162-172

سابقه و هدف: فلزات سنگین از عوامل مهم آلاینده محیط زیست به شمار میروند که احتمال آلودگی خاک، گیاهان و محصولات کشاورزی به آنها از طریق آبیاری زمین با آب یا پساب آلوده وجود دارد. هدف از این مطالعه توصیفی مقطعی، ارزیابی میزان سرب و کادمیم در آب و خاک کشاورزی و تجمع آن در مغز، گوشت و پوست کیوی میباشد.
مواد و روشها: تعداد 100 نمونه کیوی، 15 نمونه خاک و 25 نمونه آب طی دوره آبیاری از هر کدام از مناطق مرکز، شمال، جنوب، شرق و غرب باغ بهطور تصادفی از باغهای وسیع کشت کیوی در شمال ایران جمعآوری و غلظت کل سرب و کادمیم در آنها با دستگاه جذب اتمی اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیلهای آماری با آزمون آنالیز واریانس تحت نرم افزارSPSS  نسخه 1/10 انجام شد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان می دهد غلظت سرب در نمونههای خاک و گوشت کیوی به ترتیب 74/33 و 93/2 و غلظت کادمیم به ترتیب 04/2 و 0026/0 میلیگرم بر کیلوگرم میباشد. همچنین غلظت سرب و کادمیم در نمونههای آب آبیاری به ترتیب 0044/0 و 0016 /0 میلیگرم بر لیتر بوده است. بین میانگین غلظت فلزات سنگین در خاک و مقدار آن در بافت کیوی ارتباط معناداری وجود دارد و در بخشهایی که آلودگی خاک به سرب و کادمیم بیشتر بوده، آلودگی محصول نیز به طور معنیداری بیشتراست (05/0p<). مقایسه غلظت این عناصر در نمونههای آب با حدود مجاز آن نشان میدهد که میزان سرب و کادمیم در نمونههای آب کشاورزی، کمتر از حد مجاز بوده است.
استنتاج: با توجه به آلودگی خاک کشاورزی به فلزات سنگین و ارتباط خاک با آب و تاثیر سوء فلزات سنگین بر سلامت انسان، پایش این محصول ارزشمند کشاورزی و انجام کنترلهای زیست محیطی ضروری است.

واژه‌های کلیدی: کیوی، سرب، کادمیم، تجمع، خاک، آب
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست