سابقه و هدف: بررسی اختلالات خواب در کودکان دارای فلج مغزی، دانشی پیچیده و چالشی است. هدف از این مطالعه، بررسی انواع اختلالات خواب در کودکان دارای فلج مغزی بر اساس سطح عملکرد حرکتی درشت آنها در شهر اراک بود.
مواد و روشها: در این پژوهش مقطعی، 76 کودک دارای فلج مغزی 6 تا 15 ساله مراجعهکننده به مراکز توانبخشی شهر اراک در سال 1394-1395، مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونهگیری به صورت در دسترس و از نوع آسان و اختلالات خواب کودکان با استفاده از پرسشنامه عمومی خواب کودکان SDSC)) تعیین گردید. دادههای به دست آمده با استفاده از روشهای آمارههای توصیفی، T-test و کای دو با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین اختلالات خواب و جنس، سن و نوع فلج مغزی رابطه معنیدار وجود ندارد (05/0p>). بین اختلالات خواب و سطوح عملکرد حرکتی درشت رابطه معنیدار وجود دارد (05/0p<). بیشترین میزان اختلال خواب، اختلال تنفسی خواب و اختلال در شروع و حفظ خواب بود که بیشتر در کودکان کوادریپلژیک اسپاستیک، سطح V دیده شد.
استنتاج: نتایج فوق نشان میدهد که سطح شدید ناتوانی حرکتی (شدت آسیب حرکتی) با احتمال بروز اختلالات خواب مرتبط میباشد. پیشنهاد میشود آموزشهای بیشتری برای کودکان دارای فلج مغزی با سطح عملکردی درشت پایین و مراقبان این کودکان برای بهبود عملکرد خواب در نظر گرفته شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |