سابقه و هدف: امروزه با گسترش دانش بشری و پیشرفت در زمینه صنعت غذایی، پوششهای پلاستیکی از جمله PET (پلیمر پلیاتیلن ترفتالات) به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد، به طور گسترده جهت بستهبندی مواد غذایی مختلف نظیر آب و دوغ مورد استفاده قرار میگیرد. استرهای فتالات به منظور بهبود انعطاف پذیری، کارایی و پایداری در این مواد کاربرد دارند. تماس طولانی مدت با مواد ذکر شده، در بروز انواع مختلف بیماری و سرطان در انسان نقش دارند. هدف از این مطالعه، بررسی حضور و میزان استرهای فتالات در انواع مختلف دوغ میباشد.
مواد و روشها: در این پژوهش ابتدا نانو تیوبهای کربنی چند جداره مغناطیسی با استفاده از اکسید آهن سنتز گردید و سپس نانو تیوبهای مغناطیسی سنتز شده جهت جذب و استخراج استرهای فتالات از ماتریکس دوغ مورد استفاده قرار گرفت. پس از آمادهسازی نمونه، غلظت هرکدام از استرفتالاتها از طریق دستگاه GC-MS اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که در تمامی نمونهها، میزان استرفتالاتها پایینتر از محدوده استاندارد بود و بیشترین غلظت نیز مربوط به DEHP بود. آنالیز آماری نیز نشان داد اختلاف معنیداری میان غلظت استرهای فتالات با توجه به برندهای مختلف و زمان های مختلف نگه داری دوغ وجود ندارد.
استنتاج: بر اساس یافتههای این پژوهش و با توجه به غلظت پایینتر هر کدام از استرفتالاتها نسبت به مقادیر استاندارد در انواع مختلف دوغ، میتوان نتیجه گرفت که خطری از این جهت مصرفکنندهها را تهدید نمیکند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |