سابقه و هدف: اعتیاد زنان در کنار اعتیاد مردان رو به گسترش است ولی با این وجود اغلب مطالعات اعتیاد در خصوص مردان و با رویکرد کمّی صورت گرفته است. از آنجا که سرعت رشد اعتیاد در زنان رو به افزایش است نیاز است پژوهشها درخصوص شناسایی عوامل موثر بر اعتیاد صورت گیرد. پژوهش حاضر به بررسی عوامل روانشناختی مستعدکننده اعتیاد در زنان طی یک تحقیق کیفی پرداخته است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوی مضمونی میباشد. نمونهگیری هدفمند از 32 نفر از زنان معتاد به مواد مخدرکه در بازه زمانی 95-94 به مراکز درمان اعتیاد شهر تهران مراجعه کرده بودند، صورت گرفت. ابزار پژوهش، مصاحبه عمیق بود.یافتههای پژوهش کدکذاری شد و درطبقات محوری قرار گرفت.
یافتهها: در نهایت تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد عوامل روانشناختی از جمله ویژگیهای شخصیتی شامل، هیجان خواهی، روانآزردگی، کمال طلبی، راهبردهای مقابلهای آسیبزا از جمله، سبکهای مقابلهای اجتنابی و هیجانی، تعارضهای روانشناختی شامل، تعارض در اهداف، تعارض نقش جنسیتی و تعارض خود، تجربه آسیبزا شامل، از دست دادن والدین، غفلت والدین، تجربه خشونتها و شکست عاطفی، انگیزههای فردی شامل، کسب منافع روانی و کسب منافع جسمانی میتوانند عوامل مستعدکننده اعتیاد در زنان باشند.
استنتاج: این پژوهش نشان داد عوامل روانشناختی خاصی میتوانند زنان را مستعد اعتیاد نماید. نیاز است جهت پیشگیری و یا درمان اعتیاد زنان عوامل موثر در نظر گرفته شوند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |