سابقه و هدف: استفاده از کاتالیزورها به منظور افزایش راندمان فرآیند ازن زنی متداول بهعنوان فرایند ازن زنی کاتالیزوری شناخته میشود که در سالهای اخیر مورد توجه قرارگرفته است. این مطالعه با هدف کلی بررسی امکان سنجی استفاده ازکاتالیزور در فرآیند ازن زنی برای رنگ زدایی و معدنیسازی فاضلاب واقعی نساجی در حضور پرسولفات انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی، در یک راکتور نیمه پیوسته انجام شدکه اثر پرسولفات، دبی ازن زنی، زمان واکنش و دوز کاتالیزور . برای حذف رنگ و COD در حالت بهینه از طرح آزمایش با روش فاکتوریل کسری عاملی سه سطحی (3k−p) با درجه تفکیک بالای VI استفاده گردید.
یافتهها: نتایج حاصل از آنالیز داده ها نشان داد که زمان تماس 15 دقیقه (006/0=p) و دوز کاتالیزور 5/0 گرم در لیتر (029/0=p). بیشترین اثر را روی متغیر پاسخ ( درصد حذف رنگ) داشت و اثر متقابل این پارامترها معنیدار میباشد. (025/0=p) شرایط بهینه حذف رنگ براساس آنالیز واریانس و مدل مناسب بهدست آمـده در زمان واکـنش 15 دقیقـه، دبی ازن زنی 2 لیتر در دقیقه، دوز پرسولفات 5/1 میلیمول بر لیتر و دوز کاتالیزور 5/0 گرم در لیتر بود. در شرایط بهینه راندمان حذف رنگ از فاضلاب نساجی 96 درصد و حذف COD 75 درصد به دست آمد.
استنتاج: استفاده از نانواکسیدمنیزیم به همراه ازن در حضور پرسولفات، اثر همافزایی و خاصیت بافری در حذف رنگ و معدنیسازی فاضلاب نساجی دارد و به شدت کارایی رنگزدایی و معدنیسازی را افزایش داد و نیاز به اصلاح pH در فرآیند را منتفی میسازد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |